Friday, July 15, 2016

The day Mama left us

13 April, 2014, lebih kurang 10.30 pagi….mama pergi dan takkan kembali….kembali ke pangkuan yg abadi….

We’re supposed to go out for lunch to celebrate Ayah’s birthday (Apr 25th)…mmg saje nk sambut awal sbb kebetulan Maira (my lil sis) balik that weekend. Dia tgh final year kt UiTM Shah Alam masa tu

So pg tu…ayah blikan roti canai utk kami bfast..setgh keping pon mama xdpt nk habiskan…lpas dia bfast, as usual mmg dh kne terus get ready utk ke toilet…so I carried her and left her alone to complee her ‘business’….lama jugak tunggu, tp dia kata x dpt nk membuang ‘normally’….this might sound gross, tp mmg I dah biasa…so I akan bantu mama by masukkan jari…this is pretty usual for someone yg immobile…jarang bergerak kan…proses pelawasan pon kurg efficient…I tried my best to empty it all…

Settle tu, I mandikan dia…which I really glad I did…biasanye, bile Maira ade, she will take over…tp entah knape aritu I tergerak nk buat sendiri…and asked my husband to tgk2kan Nurin and Ayyash jap…masa mandikan tu dia ade ngadu x sedap badan…ngan ayah pon dia ckp mcm kaki dia kebas….slama ni mmg dia x boleh jln, tp dia x rase sakit/pedih…dia masih boleh rasa kalau semut lalu…Cuma mmg tak dpt nk melangkah. And eventually dh x dpt berdiri.
Sambil mandi tu, bile dia ngadu, I asked her to be strong…kite nk kluar mkn ni…td mama kan x mkn sgt…nnt mama mkn btol2 k…dia jarang kluar…so mmg looking forward lah bile dpt keluar ni kan….SubhanaAllah….lega nye I rasa bile mengenangkan I dah empty her bowel and mandikan dia, cuci muka dia, shampoo rambut dia, sabun badan dia pagi tu….siapa sangka, itulah kali terakhir I get to do all that on my dear mama…

Siap mandi, lap2 kering semua, amik wudhuk…then I carry her from the toilet bowl (dia mandi sambal duduk kt situ), to the wheelchair and then to the bed…I pakai kan dia baju, n pakaikan telekung…and tinggalkan dia utk dia rehat jap n solat dhuha, while I bathe Ayyash yg masa tu bru 4 bulan…lpas mandikan Ayyash, I ltak dia sblah mama…Then nampak lah ayah pon baring sama sambal borak2 dgn mama and main dgn Ayyash…I let them be while settlekan ape…x igt dah

Tau2, around 10.20 tu, Maira nk pakaikan mama pampers, tetibe dia menjerit panggil kami semua…kaki mama tetibe kejang and mama macam x respons…seolah2 kena fit. Tangan dia pon dia genggam and mulut ketap..i xtau lah knapa I pegi amik sudu and ltak in between her teeth…takut dia gigit lidah dia…sumer panic…ayah dok panggil2 nama mama…sumer cam tergamam…I straight call ambulans….mcm2 pulak dia tanye….smbil tu ayah call Datuk Li…mama’s cuzin who’s a head of ObGyn in HSI…dia advice panggil ambulans je and nothing much we could do.

Smbil tunggu ambulans tu, kami dok panggil2 mama. Sikit pun x terlintas utk kami nk cek nadi dia…kami igt, cam biasa, mama sakit, naik ambulans, admitted ward 3 4 hari, then mama akan OK…smntara tu call kakak btau mama sakit n tgh tunggu ambulans…ayah pulak while nk make sure dpan umah clear utk ambulans, bertegur dh pakcik Rahim dpn rumah. He came by, tgk mama, and he tried to check her pulse. Tergamam kami…x terfikir langsung! Mcm dh xde katenye…I yg masa tu kt sblh kpale mama, tried to look for pulse kt leher dia…mcm xde jugak….meraung kami anak beranak sbb langsung x expect.  By then kakak and her husband, abg echom pon dh sampai…few minutes pas tu, ambulans dtg, and diorg terus cek denyutan jantung n nadi… and she was pronounced dead then and there at around 10.45am….

Allahuakbar…we’re supposed to go out for lunch together, tp kekasih abadi telah menjemput dia kembali…sedih hiba sgt2….i meraung macam nk gile skjap masa tu….mcm hilang akal…I x nmpk my husband and kids masa tu. Alhamdulillah dia ade sbb I mcm langsung x boleh fikir straight…lupe anak…lupa husband…meraung je….abg Echom dok tenangkan kami…when I got back all my senses and blaja utk redha, bru tenang sikit…baru dpt berfikir semula and kemaskan rumah…salin baju mama….baru td adik pakai kan baju mama cantik2, tp ni kne bukak dah….selimutkan elok2,baca yasin seblah mama atas katil, then tiba masa, kami  alihkan jenazah mama ke ruang tamu dan mengadap kiblat.

Xlama lepas tu, ramai yg datang…Alhamdulillah adik beradik mama semua sempat tiba by 3pm x silap…ade yg dr Spore and paling jauh pun dr KL…jiran sblh kiri rumah yg mmg berniaga pasar malam, tlg masakkan lauk utk mkn tghari/ptg kami…semua siap dihidang di porch rumah jiran sblh kanan.syukur dpt jiran yg baik2…mmg betul kami dpt ‘makan beramai2’…tp atas sebab yg lain…sedihnyaaa….

Masa nk mandikan jenazah, ade yg tanye I nk mandikan x..tp ade makcik2 yg kata x elok…sbb I ade baby yg baru 4 bulan…termenung kejap, I fikir, xpelah…pgi td I dah dpt mandikan dia masa dia masih bernyawa…berilah peluang tu pd adik n kakak and yg lain yg sudi…

Long story short, around 4, mama selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Aliff…ard 15 minutes dr rumah…I x ikut…ade baby kan…hari ke-3 baru I dapat zirah kubur mama…ikut ayah…seminggu I cuti masa tu…dh la baru seminggu naik dr 3 months maternity leave, smbung lagi compassionate leave. Nak buat cmne kan..bkn kita mintak..syukur jugak colleagues and bosses all OK…

It took me quite a while to digest the fact that mama dh xde…tiada lagi keberkatan doa dr seorang ibu for us…di akhir hayat mama, walau pun dia ‘paralyse’, she knows it all….dia ttp tahu ape ade dimana dlm rumah dia…siang2 pun lpas dh mandi and solat, sementara nk tunggu masa utk masak lunch dgn ayah, dia akan online using the laptop yg I ltak kt umah…pndai je dia google resepi itu ini, login fb…

Paling terasa ialah dh xde lg teman berbual waktu pam di office…dia rajin call waktu I pam…bukan bual ape pon…blk2 masak ape, buat ape…tp kadang2, I terpaksa make our call short bile bz…aihhhh…tu lah kan…bile dh xde ni baru rasa nk menyesal bagai…rindunya….ni dh 2 tahun pun masih rindu…terbayang2 usapan lembut tgn dia bile I blk rumah sana, lepas angkat2 brg masuk dr kete, I akan baring jap sblh dia…time tu la dia urut (lebih pd usap je pun sbb dia x kuat) blkg and bahu anak dia…suara dia yg ceria ucap “Assalamualaikum anak mama” everytime I smpai…rindukan dia ckp “Anak syurga mama ni” each time lepas I angkat dia or mandikan dia”…tiada lagi kata2/doa itu…semoga Allah makbulkan doa mama yg satu ini…

Semoga Allah berkati hayat mama, ampuni dosa2 mama, terima segala amal ibadah mama, haramkan mama dari azab api neraka dan rahmati roh mama…

Adik sayang mama…dulu, kini, dan selamanya…

Hjh Rojinah bt Abd Kadir (18 Feb 1955 ~ 13 Apr 2014)



No comments:

Our E-Invite by WeddingKami