Thursday, December 12, 2013

11.12.13 ~ 3 years

Semalam 11.12.13, hari ulangtahun perkahwinan kami ke-3…Alhamdulillah

Masih baru, masih byk benda yg kena blaja, masih byk ruang perlu dibaiki…We learnt from each other everyday. Tipu la kalau xde selisih faham, gaduh2 manja…in fact, bile gaduh2 tu la u know more about your partner…and bile baru berbaik semula, tu yg best!tetibe memasing jadi extra romantic…pendek kata, if u ask me, gaduh2 manja tu perlu dalam perkahwinan. Kalau x, hidup ni mcm terlalu monotonous. Hikhik.

Alhamdulillah, semlm, genap jugak baby adik 36 weeks @ 9 bulan. 1 more week to term. 10 more days kalau dia lahir sama umur mcm kakak. Nervous. Tapi, last Tuesday, my company ade wat communication session dgn employees on the revised benefits for 2014. One of it was, maternity leave akan ditambah dari 60 hari, ke 90 hari effective 1 Jan 2014. Huwaghhhhhh… my EDD is Jan 8, 2014. Dalam hati dupdap dupdap…dpt ke tidak baby adik tunggu smpai at least 39 weeks eh? Marilah kite sama2 berdoa anak kami akan bertahan sehingga sekurang2nye 39 minggu. Amin.

Berbalik cerita anniversary, we both took a day off, hoping to spend some quality time with each other. In shaa Allah, lepas ni, every year, ini akan jadi routine kami. Masa first year, mmg kebetulan anniversary hari Ahad, so gi hi-tea buffet kt Paragon hotel je..Nurin pon baru 2 bln masa tu..so xde la nk merendek tak tentu pasal…ngulit anak lg best kot…huhuhuhu…thn lepas lak, on weekdays, Selasa tak silap…last minute I ade bende urgent kena settle kt ofis, so masuk keje pg tu, tghari, amik half day, amik Nurin, we went for buffet-lunch at KSL, and shopping spree…

Tapi tahun ni, I told my husband, lets spend some time just the two of us. Tinggalkan Nurin kt Babysitter… He doesn’t like the idea at first, but I don’t care. I want him for myself. Just for one day. Selfish? X sayang anak? Jgn la ckp mcm tu… We parents, do need some time alone, to bring back the sparks in our marriage. Sehari je, working hours lak tu…so mcm no difference pon pd Nurin.

Pagi tu hantar dia, she was chirpy and bubbly..Mama pon happy je. Tapi abah rasa sayu masa nk drive off from babysitter’s house sambil tgk Nurin dok melambai bye2 kt kitorg…hukhuk…dia jarang dpt moment tu sbb selalu, hari2 mmg I je yg hntr Nurin..so I biasa je…Abah je emo lebih. -__-

First, we went for my antenatal checkup kt KK Masai. Oh yes, last week, on Wednesday morning, my car kene langgar from the back at the traffic light. Kete belakang tu menggelongsor kot. I was driving, so baby bump terlanggar stereng. Maka MC dua hari sbb BP naik n badan sakit2…nothing serious…kete pon xde pape, takat huruf U kt plat blkg, patah sikit. So tu yg kene wat follow up after a week…KK kan…biasa la…amik masa skit…pung pang pung pang, kol 10 baru settle dari kol 8…ni first time jugak husband teman I checkup kt KK…selama ni I pergi sorg…

Settle checkup, we went to City Square…selama ni I dh berangan nk try buffet kt Renaissance on anniversary..siap dh call n buat reservation…tp bile pikir2 balik, nk tunggu buffet lunch, kol 12, masa tu baru kol 10, ape nk buat tunggu 2 jam kan? Nk balik, n kluar balik? Mmg tak.Tetibe husband mengutarakan keinginan dia yg dh lama nk mkn kt Seoul Garden. So ke City Square la..sbb boleh tgk movie skali…

Sampai, ard 11, buffet lunch start at 11.30…so jalan2 dulu, beli roti utk alas perut, sbb mmg tak mkn lgsg dr pg…beli tiket wayang, smbil jln, asik la dok crita pasal Nurin….haihhh…tu la kan…dh jd mak pak ni, our life asik kaitan anak je…sikit2 anak. Nk beli pape pon igt anak. Smpai tgk movie pon ade kaitan pasal anak. Kitorg tgk cite Homefront. Siapa yg dh tgk tu, tahu lah… 

Habis movie, ard 3 plus, jalan kejap, terus balik. Tu je la celebration kali ni…perut dh 9 months kan…nk jalan sgt pon x larat…nmpak simple, lunch and watch movie. Tp dh cukup utk kami, given my condition. Yg penting, moment tu. Sepanjang jln2 tu pon, husband dok pimpin tgn I…tak tahu lah sbb I ni jln lmbt sgt, or he’s just being romantic. Either way, I’m feeling loved.

Tapi tahun depan, In shaa Allah, ade rezeki and peluang, I dh usulkan nk pegi USS…Spore je…balik hari pon boleh kan…I loveeeee theme parks…nk sgt pergi…masa USS baru bukak, kiorg tgh prep nk kahwin…so xde bajet nk pegi…then I got pregnant. Lagi la x leh pegi…rugi je…selama ni tak terpikir nk pegi berdua je sbb x terpikir nk tinggalkn Nurin. We thot we could wait smpai dia besar skit, n dia dh boleh enjoy the rides, baru rase berbaloi…tp ni dh expecting a second one, I told my husband, wutdeheck…I nak jugak pergi. I cant wait till our second one dh besar baru nk pergi…lama lagi tu…mahu lagi 3 to 4 yrs…kang keluar lak yg ke-3, tangguh lagi? Hukhuk…kang I plak yg dh tua, tak dpt nk enjoy the rides. Huhuhu…



Friday, November 29, 2013

Reminder utk 2nd baby nanti

Kali ni MasyaAllah…pemalas gile nk mkn ubat or supplements…gi KK, dpt ubt, ngelat2 mkn..1 hari mkn, 3 hari x mkn..not good..mgkn sbb byk jenis..folic acid, Vit B, Iron, Vit C..so malas! Dh masuk 6 months, ttbe cam risau perkambangan baby, kot x cukup zat, so beli Obimin…ade yg kata Obimin x bagus, konon better amek Shaklee, tp Shaklee pon bermcm jugak, kompem x mkn jugak kang…Tp cm nk amik Shaklee masa pantang…tp masih x berapa yakin yg diri ini akan rajin menelan berbiji2 tu…hurmm…tp nk sihat, kuat n kurus. Acane?! Anyways, here I nk share few things to remind myself on what should/ shouldn’t utk second baby ni

• I should bitau midwives awal yg I plan to fully BF my baby. Nurin dulu, I x dpt the privilege, maybe sbb she was born kecik, 2.39kg. betul2 bwh skit kt borderline…utk newborn, 2.4 kg is considered as normal weight katenye. So bile lahir, I dpt pgang kejap, than she was taken away and I’ve been told she was given glukos ke ape, I x igt. Padahal rasenye boleh je terus BF kot. So this time, kena be more firm.

• Teruskan rutin memperdengar bacaan ayat2 Quran most of the time, especially masa dia tidur. Motifnye mostly utk biasakn baby utk boleh terus lena walau dlm keadaan ‘bising’. I ade baca dulu, biar baby tidur depan TV. But I rase, dr dia dengar yg bukan2 kt TV tu, baiklah dgr something yg bermanfaat…bermanfaat jugak utk mama, walau x dpt solat, dpt lah pahala dgr ayat Quran kan. N Alhamdulillah, Nurin skrg, ok je tidur walau org keliling berbual ke ape…tp kalau bunyi yg kuat ttbe tu, mmg terjaga jugaklah…mcm petir and such.

• Jangan mandikan baby yg baru lahir dgn sabun. Dulu x tau..beria mandikan bb dgn sabun pureen yogurt yg blueberry…mmg sedap bau…tp, rupenye tak elok eh? Not sure la sbb ni ke nurin ade eczema..sbb masa pregnantkn dia dulu, I suke sgt minum soya bean…ade jugak kata soya bean boleh wat bb prone having eczema…so kali ni, I mmg xmnum pon soya bean…tgk nnt camne, ade effect x..tp back tu kes sabun, I’ll try my best to convince mak jgn mandikan bb dgn sabun.

• Tentang pacifier. Nurin was given pacifier sekejap. Ini di luar kemahuan I. MIL yg beria pegi beli n tonyoh. I can still rmmbr how heartbroken I was when I first saw MIL came back with a pacifier. Dh la yg bukan orthodontic punye. Tp bile dh ade anak, n baca jugak pengalaman org, ade yg anaknye dok hisap jari smpai ke besar, utk kes cmni, daripada jari, mmg lebih baik dia hisap paci. So I cant really say Im against paci, tgk keadaan mcm mana…sbb nurin xde kes suka hisap jari yg overdose, mak bg paci sbb dia tgk nurin asik nk nyusu, which is perfectly fine to me, but not her. Tp bile dh nipple crack ke ape, I bersyukur jugak ade paci tu…huhuhu

• Tentang buai. Sama kes mcm paci, I dulu sgt x setuju bile mak beli buai…lagi2 bile masa nurin 4 bulan, terjadi kes buai jatuh. Bukan nurin jatuh buai. Tp tali yg menyangkut buai tu putus, maka nurin yg dlm buai, jatuh, n hanger yg sangkut kain buai tu mencalar bawah mata nurin. Betul2 bawah mata. Mmg berdarah…tapi, thou I may think that I don’t need the buai bile jaga nurin sbb she’s bf bb, I have to rmmbr that I’m working. Someone else yg akan jaga dia. N I have to be considerate. So Nurin mmg berbuai masa mak jaga up to 6 months, then disambung dgn BS smpai umur dia dlm 14 bln gitu…skrg, dia dh tak berbuai lg…Alhamdulillah, ok je…so I rase, it is ok utk ur bb tdo buai, tp jgn make it as a must. Kalau x, sile la angkut buai ke mana saja anda pergi.

• Never change ur bb’s bottle teats (if u plan to bf in long term). I rase this is one of the reason Nurin xde masalah direct feed or bottle feed. Smpai skrg I x penah lg upgrade teats dia… She’s still using TT bottle…eh…tp masa sethn lebih tu I ade jugak bg dia pakai MAM yg anti colic tu for few month…lelama, I yg rasa leceh sbb byk parts, n susu meleleh bile kite terbalikkan botol. Nurin mmg la suke nyepahkan susu…so tukar blk ke TT. Ni dia dh x bf, I wonder shud I change her teats? Ke x pyh?

• I love to swim. So kalau boleh I nk my kids pon layan je mama ajak swimming…Mcm Nurin dulu, dlm 4 months, I dh pelan2 ajar dia mandi air paip biasa…no heater or warm water…sbb mmg nk biasakan dia dgn air yg normal temp…Alhamdulillah, dia suke n easily adapt dgn water temp kt pool…

• On car seat…Nurin masih ok duduk dlm car seat kalau no other passenger. She knows that she has no choice. Tapi kalau abah yg drive, mmg mintak maaplah dia nk dok dlm car seat tu…we didn’t train her on that. Kekadang,bile nk keluar bertiga, I saja lengah2 masuk kete, so abah will secure her in her carseat, n dia pon ok je, then abah reverse the car, I pon tutup gate segala, once dia nmpak I masuk kete, maka meraung lah dia mintak klua dr carseat. Ceit.I shud’ve always harness her in her carseat, everytime we went out, sejak kecil lg. X kire berdua, atau beramai2, so that she’ll get used to it. But thinking back, mungkin dulu I rase leceh nk masuk n kluarkn dia dr carseat bile Im not driving, sbb I kn bf dia. So leceh ah bile nk bf…so this time ard, I shud try harder on car seat routine.

Mcm ade lagi…tp x igt dh…tp diingatkan, those are from my perspective…lain org lain caranye, and lain keberkesanannye… I pon bukan jenis yg obsess. Obsess bf ke, obsess amik/xamik vaksin ke etc..Neutral gitu…semua ponnk yg terbaik utk anak memsaing kn.. and if it fits u, doesn’t mean it fits others…x payah nk judgemental sgt..lek lek sudaaa…



Wednesday, November 20, 2013

Kali kedua


Bismillah

SubhanaAllah…lama gile x update sini. Kesian Baby adik, xde langsung citer pasal dia kat sini. Baby Adik? Ehem.Well, were expecting our second bundle of joy very soon. Arini genap 33 weeks (8m1w)…EDD ikutkan dlm 8 or 13 Jan…Tapi kalau ikutkan time Nurin dulu, she was born at 37w3d, so most probably I’ll be in labour by year end. Tapi jugak, dulu, masa Nurin, I mmg ‘berusaha’ utk lahirkan awal. Sbb my sis is getting married a week after my EDD masa tu. Alhamdulillah, ‘usaha’ kami tu berjaya…By the time majlis akak, I dah consider sihat, boleh jln elok tak terkepit2, siap boleh tolong serba sikit masa majlis, tp masih dlm pantang…baru 3 weeks + kot masa tu…

As for this second one, I tak kisah pon lahir bile..mmg kalau boleh nk next year…tp xnk lah smpai kena induce ke ape… Bismillahi tawakkal je lah…Positif thinking akan lahir normal..In shaa Allah… tp skrg yg baru 8 bulan ni pon rasa cam x sabar nk deliver, sbb perut rasa ketat sgt2…jln mmg terasa ke’penguin’an terserlah…especially bile dh lama duduk, then tetiba nk ke toilet. Fuhhhh….mana nk cepat, mana tak larat nk melangkah…terus ‘penguin’!

So far, this pregnancy, Alhamdulillah…ok ok je…lebih kurg mcm pregnantkn Nurin dulu. Muntah mmg ade, loya mmg ade, tp ok je…xde la melampau smpai kena masuk air ke ape…I anggap tu perubahan positif as I AM pregnant. I ade baca, loya nausea tu semua actually a good sign that ur baby is growing. Wallahualam. Positif suda….

Weight? Dulu naik smpai 20 kilo! Kalini, dh 8 bulan, baru naik dlm 8/9 kilo je…Alhamdulillah… huhuhu…nak kata xde selera, x jugak…mkn je…maybe x lemau or lembik mcm first pregnancy, walau berbadan dua, masih aktif. Terima kasih pada si intan payung Nurin Balqis. Hahaha… dh 8 bulan ni pon, I masih lagi dukung budak 13 kilo tu turun or naik tangga…not every day la…bile dia moody or amuk je…mostly, dia ok je naik bilik sendiri, smbil count 1,2,3!

Dr segi rupa badan, dh masuk 7 bulan baru ramai kt ofis tegur ‘eh…u pregnant eh?!’…mmg x nampak sgt rasanye perut ni…one thing, bdn mmg sedia besar walau x pregnant, harap maklum. Hahaha. Kali ni pon x beli baju pregnant langsung..Cuma beli maternity pants je…g keje masih boleh je pakai baju kurung, or pape baju2 yg agak2 lose…tp sehari dua ni tetiba rasa cam semua serba ketat lak…nk beli baju baru, cam alang2…tinggal dlm sebln je lg..hurmphh.

Masih drive to and fro work…Ok je…dulu pon drive je smpai nk bersalin. Not a big issue.

Alahan? Xde sgt jugak. Nothing obvious. Igt lagi, dulu x suke btol kari…skrg, boleh sengih lebar bile balik umah mak, mak masak kari.. heheheh..ngidam pon xde bende bukan2…ape2 yg teringin, Alhamdulillah, dpt je…teringin ni bukan nye ape, ni gara2 ternampak org upload gmba mknn kt fb or IG la ni…durian, ketam, cake, donut, sushi…so far dpt je semua tu…xde le mintak benda2 yg susah didapati.

Kakak Nurin? Nk masuk 2y2m. Makin keletah. Masih kurang bercakap dgn ayat/words yg betul. Kata org, kepetahan budak bercakap ni based on dgn siapa dia bergaul…kt umah babysitter, ade sorg kakak dlm 3 thn lebih…and dia ckp pon mcm pelat n x berapa petah..so maybe Nurin pon lebih kurang…but simple instructions, dia mmg paham. A-Z, dah kenal, tapi x reti nyanyi ikut sequence. Kekadang ikut sukati dia, bile tunjuk D, dia sebut dog, huruf I, sebut Ice cream…tunjuk monkey, sebut M…huhuhu…konsep ikut suke/ikut mood.. mmg I x berapa emphasize kt dia on the ABC song, I lebih byk expose dia pd video yg phonics. Tp utk numbers lak, I dah buat silap. Dia mcm igt numberstu mcm alphabets…dia blom dpt nk kaitkan numbers as counting. Yg dia tau, dia kenal all the numbers, and tau jari dia ade 10.

In terms of food, according to kak pidah (her BS), elok je makan ape yg disuap…maybe sbb kt umah BS ade geng, mkn dgn kawan…dgn weols, I kena pndai tackle interest dia…make sure jgn bg susu dlm 2 jam sblm mkn, pakai pinggan kita, bukan pinggan dia, n kalau xnk, sumbat je jugak dlm mulut dia, kasi dia rasa…kekadang dia nk, kekadang dia mmg amuk xnk…ikut nasib.

Lately ni, sejak last weekend, tetiba dia xnk ngan abah..mandi, salin pampers semua nk mama…abah cuit, terus ngamuk, marah2….adoiyai anak…mama makin sarat, tp ku turutkan jua…selagi berdaya, I’ll try my best to attend her needs and wants…bile dh xmampu, especially bab yg lately ni dia asik tdo lambat, mmg mama bolayan…mama tdo je dulu…pepandai lah abah layan…tp abah kata, abah pon kekadang tertido dulu…hahaha…ckp pasal tdo, dia jugak suke tido sambil meleseh/menyondol mama…beria mama beli katil n tilam king size last month, kena himpit jugak…abah kekadang give up, abah tido bawah (kt tilam single yg patutnye was meant for nurin) sbb nurin suka tendang…kepala dia nk dkt ngan mama, abah, dia bg kaki! Huahuahua…esok pagi, I itgk, kami berdua je tdo atas katil, n mama lg sikit nk jatuh, dek nurin yg dok menyondol mama ke tepi katil…tp mama suke je nurin mcm tu…rasa diperlukan…kekadang terdetik jugak rasa risau, takut she’s overly attached to me, nnt bile dh ade adik camne kn? Tp again, positif! Anggap je la dia nk kn perhatian I skrg…seolah dia tau nnt perhatian tu bakal berbelah bahagi…so selagi boleh, mama layan nurin!

Nurin skrg minum susu Sustagen Junior 1+ tasty Plain (lengkap description kau)…dh lama stop breastfeeding, sbb mmg dh takde susu pon sejak mengandung 5 bln…tp tgn dia, masih liar menjalar, mencari destinasi…n masih jugak nk hisap! Kekadang, bile dh amuk sgt, I bg jugak…tp selagi boleh, I’ll try to distract her…kekadang it works…yg tak tahan tu bile dia nk menggentel! Sakit oih! Tu yg seboleh2, I xnk bg dah… ni dh 4 hari dia tak hisap langsung. Harap2 akan mmg x mintak lagi….bile dipikir balik, mungkin sbb ni jugak dia skrg tdo lmbt…dulu, I x larat nk layan, I bg je dia, kasi dia khayal, n senang tdo…skrg ni mmg xnk bg, tu yg lmbt dia tdo kot. Kot la!

Eh…panjangnye update kali ni..hikhik…sbnanye nk share psl persiapan baby…tp ni dh termerapik ke hal lain…so len kali je lah…hukhuk

Wasalam.



Saturday, May 18, 2013

Throwback


  • Atok passed away on 3rd day of Raya Aidilfitri. Sedih, tapi bersyukur sbb dpt jumpe dia, n semua anak/menantu/cucu n cicit dpt jumpe dia b4 dia pegi....dia pon nmpak happy walaupon 'beraya' kt hospital. sbb tu raya yg lepas, mcm tak raya bg kami
  • Nurin started to walk 3 days before she hits 16 months. a lil late, but definitely a positive progress. Frankly I started to worried, but everyone ard me tells me to chill. Alhamdulillah. 
  • Went for family outing with my parents, sis n BIL n girl. first nite spent in melaka. went to klebang coconut milkshake, umbai for seafood, jonker street for a walk. next day off to Pullman Putrajaya. nice resort, but its too big that ppl could get lost in it. will write a proper review on this if time permits
  • Ya Allah. sgt suke tony roma's...sedap gils please...kenapala JB ni takde TR. tp bagus gak takde. pokai aku kang
  • masih breastfeed Nurin Balqis, tapi dh supplement dgn Formula Milk (Sustagen) since 1y6m. tried fresh milk. tapi dia mcm allergic...abes sekeliling mulut merah2...takpelah...semua mak nak yg terbaik utk anak dia. tp tak semua yg kite plan akan menjadi. so go with the flow je la....tak payah bashing2 bagai...rezeki masing2...
  • Nurin masih belum clearly cakap...'Mama' pon jarang...yg betol clear is Ateng (atok) and abah
  • thinking of getting her to join playgroup. nk kasi dia socialise and build up her confidence to speak up. tp alahai...kt JB ni mana je la yg ade.
  • Nurin dh makan adult food....curry, tomyam, masak kicap, nasi lemak...but of coz tak pedas punye version. pun dh pandai demand nk makan sendiri...pakai sudu lak tu!
  • started to learn to scribble...smlm g kedai 2 ringgit, beli colourin book and pencil color...she loves it. asik nk mengaler je keje skrg. bagus la...dpt kurgkn iPad session.
  • she loves books too...suke bile kite bacakan with different intonations...i suke bile i tgh baring, dia jln terkedek2 to me, n hulur a book. suruh dia bam2 sblh, n we read together. tang baca buku ni, biasanye dia yg initiate the session. i taknak paksa. so far so good. mmg setiap hari mesti baca.
  • tetiba pandai mengangguk2 bile dgr lagu...konon mcm feel the beat... mana la dia blaja tu
  • pandai jugak konon baca doa...smbil sengih2. 
  • kalau tgh nangis, n amuk, n tetibe cam tertendang something smpai bende tu jatuh, dia akan pause nangis and buat muke terkejut sambil say "oo oowww" smbil jari telunjuk goyang. comel...tp pastu resume sesi amukan...hahaha
campur aduk update. tak kisah lah...sbnanye hp tertinggal kt umah...ni kt umah mama...so boring, terbukak blogger, rase cam nk update. ni lah hasil. k thanks bai.




Wednesday, March 13, 2013

Planning for No. 2

Bismillah


My bestfriend came late last month. Almost 2 weeks late that I started to question myself, am I pregnant? I bought 3 home UPT kits without having any expectations in mind. Unlike when we’re expecting Nurin, I was all hyped and anticipated for the 2 lines (I wasn’t even late that time). Apart of me do wish for the 2 lines, but on the other hand, I kept on chanting ‘are we ready’? I’m nervous.

If you were to ask us whether we are ready, the answer would be Yes, followed by a long list of buts and hesitancies. To be frank, I’ve not get over of the agony of contraction pain, the torturing episiotomy, the sleepless nights, the painful cuts and bruises over breastfeeding, the mind-numbing post-partum depression, so on and so forth. But if I were to wait till I completely get over it, I don’t think that moment will ever come any soon, and I’m not getting any younger. All that has happened. And it happens for a reason. A reason to smile when you witness and experience the wonderful days as your child grows and learns.

Nope. We’re not expecting yet. But we’re officially off any family planning or protection that we’ve been lugging on for the past year. Nope, I wasn’t on any sort of pills coz I don’t trust myself to gobble down pills every single day diligently. Plus I heard that some pills may mess around with your hormones and cause you to put on more weight (which I don’t need because I’ve had my fair share) and plus, when you’re ready to conceive, you’ll need to plan 6 months or so ahead and bla bla bla… So we trust each other, and we turn to…condoms. It may not be the safest way on family planning, but it works for us so far (aside of fully breastfeed). At the end of the day, kun faya kun. It’s all in His hands. So we plan (not so diligently) and the rest, we leave it to Him to decide.

It was hard for us to decide whether we are ready for additional member to our little family. You see, me and hubs are both second child in our family. We both have sisters. And Nurin is the first and one and only (as for now) grandchild for both sides. You get the drill. I wouldn’t want to hurt anyone (if we ever get pregnant again). But as mama said, “Rezeki masing2”..This, is the main reason why I was reluctant to feel ‘happy’ to TTC. Deep down inside, how I wish 3 of us could ‘balloon up’ together. But yeah, who are we to decide.

The more we think about it, the more we thought, SubhanAllah! Allah knows better. He shall know when we are ready. So, goodbye planning, TTC, welcome aboard!

Monday, January 28, 2013

KK Trip - Day 1 (Promenade Service Apartment)


So dari airport, we get a Innova ‘taxi’ utk ke Promenade Service Apartment. Rasenye rate dia sama shj utk any hotels yg kt KK city. Kalau taxi kereta biasa, RM 30. Utk Innova (can fit 5 of us and seat blkg diturunkan utk luggage) is RM 48. Memula bajet kompem kene amik 2 taxi ni. Tp the lady at the counter offer Innova after we explained on our luggage and so on. Lagi murah la kan.. so OK la.

The journey took us 10 minutes je…consider dekat. And masa tu tak byk traffic pon.


Rupenya apartment ni mmg bersebelahan je dgn Marina Court (yg nampak lg cantik) and Centre Point is just across the street. Mmg bebetol seberang jalan.

The taxi drop us dgn lobby apartment. Very basic lobby dia ni. Since nak dkat raya cina, so bile dia gantung deco CNY-like, rasa mcm nk check-in hotel Ah Hong lak…nampak cam cikai. Uhuk.


Sblm ni baca review org, tak bape paham sgt bentuk apartment ni. Dh sampai, baru tau. Sbb bile ckp apartment, I bayangkan apartment yg tinggi. But its not. It’s actually mcm flat 4 tingkat, yg bawahnye ade shop lots. Ade a few kedai mamak, grocery stores, 7 Eleven, Cyber Café, toys shop, a clinic, McD (kami x mkn ye.), sports shop and many more. Mmg very convenient dok sini.

Cut the story short, they recognized us as the one yg called in earlier, and fortunately, our rooms are ready. We booked 2 units of Studio Suite for 4d3n at 70++ per night. Altogether is RM428. The cheapest deal we could find. Infact lg murah dr agoda by RM5 (more or less) per night. Yeah. We’re cheapskate like dat sampai 5 ringgit pon nk berkira. Hahahaha. Oh yes. We booked directly from Promenade Sevice Apartment website http://www.promenadeapartment.com.my/

Our unit (3212 and 3213) is at Blok 3, 3rd floor. Apartment ni ade 4 Blocks. The lobby is at Block 2. Tp boleh je u dok Blok 3, naik lif blok 2…tembus je..Cuma jln jauh skit la dr lif. Unit kitorg tum mg paling dkt dgn lif. So ok la…as mentioned in many reviews, corridor apartment ni mmg tak bersih skit. Takdela sampai tahap kotor. Tp mmg ade bau yg kurg menyenangkan and rusty skit la. But overall is acceptable, sebaik shj weols masuk unit.


Our Studio Suite tu ade King sized bed, tv (basic channels), sofa, full length mirror (Nurin’s fav!), oven, stove (siap kuali sudip bagai), basic kitchenette, kettle, fridge and closet, bantal ade sediakan 2 (on the bed) and another 2 in the closet. Bilik air mmg basic. No bath tub. Ade review org katanya ade bath tub. But our’s don’t. mmg sgt selesa biliknya. We loved it. Luas pon just nice. For the price we paid, mmg berbaloi sesgt.


IN terms of location, consider OK. Mmg tmpt2 yg best is walking distance. Mcm Filipino Market tu. Nk ikutkan, mmg jauh…dlm 15-20 minit walk. Tp sbb sepanjang jln tu, mmg lalu kedai2 yg boleh disinggah, so tak terasa sgt. Especially the warisan square. Mmg mcm2 ade. Kalau yg ter’short’ duit, kt situ ade RHB Bank. Weols yg dok menyorong stroller ni pon boleh handle d distance, apetah lg org yg berlenggang kangkung kan. Hikhik. Tp bile dh penat, mmg bercinta jugak la nk jln balik tu.



Tapi kan, weols ttp jeles dgn org yg dok Le Meridien. IMHO, Le Meridien is the best hotel to stay, Location wise. Kalau yg tak kesah bajet lah. Tp kalau bajet, and nk jugak location yg best tp taki kisah kalau hotel tu mcm Rumah Tumpangan Ah Hong, boleh try AJ Hotel. Sbb these 2 hotels mmg mengadap waterfront and the Filipino Market. Turun naik 10 kali pon no hal. And to me, tak perlu pilih hotel yg dekat dgn Jesselton Point (utk Island hopping) sbb kite pegi situ sekali je. yg penting area Filipino Market. Sbb sederet tu lah pasar ikan masin, pasar jual amplang, Pasar yg mkn best2…huhuhu

Pendek kata, mcm kami yg dok Promenade Apartment ni, sbb kami berjalan kaki, we mostly keluar sekali shj…. Takde la keluar pagi, tghari balik, petang keluar semula. Mmg penat le gitu….

So I guess that’s it on the Apartment, nnt I cite on what we did the first day tu.

Wednesday, January 23, 2013

KK Trip - Day 1 (Part 1)


Dah lama gak beli flight tiket ke KK ni…somewhere last year…nk kata murah sgt, x jugak…sbb dh ade anak kan…our return tix for 2 campur baggage, dlm 360 tak silap…then for Nurin, kene tambah 100 utk return flight…so consider 500 la…nk cuti punye pasal, redha jee…tapi sbb flight beli awal, so tak terasa sgt duit keluar selepuk…kire ok la ni….

So our flight JHB-BKI initially was at 10.30am, while BKI-JHB at 1.30pm. Tapi about 2 weeks prior to that, AirAsia bg SMS and email on flight reschedule notification. So the flight JHB-BKI departs at 0945 and BKI-JHB at 1230. Alhamdulillah. Xde delay.

 




  

So hari pertama tu, flight pagi kan. Nurin bangun awal! 6am dia dh terjaga and sengih2…nasib mood cantik. So I on kn Barney on laptop, kasi dia tgk while I solat and siap2kan mama. Oh yes. Mlm tu kitorg tido kempas. Wiken kan. Plus lg dekat g Senai dr kempas. And yg penting, ayah hantarkan…huhuhuh.. first cucu’s first flight kan…hahhahah

Lepas bfast, by 8am++, kitorg gerak dr umah...sampai airport ard 8.30am. sama2 dgn akak. Oh ye. Weols gi sana berlima. Dgn my sis n her husband. Kebetulan kitorg nk g holiday tmpt sama, so decide g same time. Dpt save duit mane2 yg patut kn.



Pas tu sampai sana, upenye akak x bfast lg..so g KFC. Then I terigt yg bag kene checkin 45mins before depart. So I terus gi checkin luggage. Beratur sekejap. Yg menggerunkan tu, I beli 15kg je. And guess what??? Our luggage yg 1 bag itu je, dh 14.9kg!!! hahahah…semput eden! Mmg plan nk checkin bag besar tu je..yg backpack tu as hand carry. So selamat la kt situ. Tetibe settle je my turn, org kaunter to announce KK final call….kabut call my sister suruh dia dtg skrg…nasib sempat. Dia pon beli 15kg. her bag 14.3kg..huhuhu…nyaris2 je kitorg nih.



Pas tu, terus masuk departure hall.. Boarding pass dh siap2 print after web check-in a few days b4..so ok je semua..setgh jam gak lepak kat situ tunggu flight. Sume mmg tgh semangat kn…so x terasa sgt menunggu tu.



Ade kejadian masa ni. Nk dijadikan cerita, weols kn bwk stroller. So masa tgh tunggu flight tu, Nurin dok bertatih. So I letak la stroller dia one corner. Bile diorg announce kitorg dh boleh masuk flight, I pon menonong je jln g flight. Smpai dh nk naik tangga flight, my sis teringat kn stroller. Ape lg, terkujat la mak! Terus berlari naik airport semula. Nasib sempat…hahahha…



Dlm flight, belum sempat take-off, Nurin dh tido…fuhhhh..mmg lena sungguh dia tido…masa takeoff tu mmg I biar dia ngempeng..smbil I cuit2 kasi dia mimilk…takut telinga dia berdengung kn…Alhamdulillah ok je..n she slept thru, smpai la kitorg dh collect luggage kt Terminal 2 airport KK…huahuahua..

 









Nurin bgn tido tum mg ceria sesaje. Lega mama…bagus jugak dia tido lena sepanjang 2jam setgh tu. Sbb lpas tu weols byk berjln. So dia tak meragam…



Sampai airport KK, terus call Promenade Service Apartment about our arrival. Unfortunately, they claimed that our room is not ready yet. However, they offered us their luggage room, so that we can go jln2 cari mkn sementara bilik siap.

Ttg hotel, kite cerita next entry k….


Monday, January 21, 2013

Gastric-Like Pain

Balik dari KK, dpt 'souvenir' yg tak diingini. Food Poisoning. Only Hubs and I kena. Akak and BIL ok saje. nnt I'll story in detail ttg kejadian ni

Skrg ni tgh cam konpius. arini dah day 7. husband dh fully recovered. tp I masih lg sakit perut berkala. sakit yg mcm gastric. Abdominal Pain to be precise. dia dtg sekali sekala, mcm contraction nk beranak tu. dtg dlm 5 saat. smpai kene stay still tak bergerak sbb skt. bile x 'datang' I ok je. tp bile 'dia datang' memang terkejung jap.

mkn bole laaa...walau kekadang ade jugak muntah. tp at least i boleh minum. susu pon mmg dh kurang sgt2 ni. hmppph.

last thursday, jumpe in-house doc. dia bg referral letter utk g Regency Specialist utk masuk IV drip. tp I malas nk g. konon dh jadi mama kn kena kuat. lgpon, siapa nk jaga Nurin? Mak dh la gi KL. hmmm...so smpai skrg I bertahan. tp smlm, skt yg tak berkala....skt sepanjang malam! terpaksa meniarap sambil tekan perut ke bantal. tp psycho, mesti bertahan! sbb ptg ni i ade presentation. Alhamdulillah, pagi ni 'dia datang' berkala..so kira ok laaa...

Skrg ni, nk tau...mmg perlu ke IV drip utk org yg kene food posisoning yg kes nya prolong like me? doc tak kasi ubat...sbb dh byk ubat I telan. tp masih skt. how?



Our E-Invite by WeddingKami