Sunday, November 4, 2012

A.Come.Back


Assalamualaikum and Hello!

ehem...fuhhhh...where do I start...sgt lama x login BlogSpot...but I do read other blogs...just that, to update my own blog, I've been procrastinating...I just couldn't fin d time to do so...

lately, I have a lot on my plat in terms of my job...ade few projects in hand...and ECD Nye sgtla tight...so xde masa nk mengarang bagai...kalau short update, bole la type kt hp..tp cam leceh..saya ni masih agak oldies....I still prefer to type on a physical keyboard..baru laa feeellll kate org..huhu.. alas an sungguh..

anyhoo, I just bought myself a laptop. lame gile! itu pon nk crite...xde la..ni first laptop bli dgn duit sendiri..laptop sblm ni bli masa nk masuk 1st year in UM..time tu mahal gile..and unfortunately, the clumsy me, stepped on my own laptop and d screen cracked!!! serious! bentuk mcm daun. I can only see like 60% of d screen eversince. I suck it up, n bertahan..Alhamdulillah, Berjaya jugak siap final projek and grad on time dgn screen laptop yg retak 30 tu...huhuhu...and habis belajar, I kinda neglected d lappy.....malas dh nk tenung screen yg retak tu...so I just live with no laptop nor PC...Loser kan? A Programmer, tapi xde PC sendiri...so, this, is kind of a big deal to me...harap2 bertahan lama la yea....

InsyaAllah, I'll update more later....especially on Nurin's progress...
till then....
Assalam...




Thursday, September 13, 2012

solid food at 11months

nurin dh start mkn nasi lembik berlauk sejak raya aritu...i can see that skill mengunyah dia makin ok..tu yg berani bg...

n baru seminggu ni jugak, i gave in, n start bg baby biscuits...selama ni i sgt2 pentingkn HOMEMADE food for her, sampai i easily stressed out bile dpt tau sesape bg nurin mknn yg bukn i yg prepare...

i come to realize that stressing out over bnd yg remeh, is such a waste of time n energy. bukanlah 24 jam nurin diberi mkn yg mcm tu kn..so chill2 je la....redha...em.tp so far, non-homemade food yg i berani suap dia is d baby biscuits la. bile org lain dok suap roti/kuih/nasi impit n lodeh etc, i chill je.takde la nk beria2 menegah or halang...cuma i pesan, not too sugary food. yg on our taste pallet pon kompem2 manis. tu mmg no no... tp pendapat masing2 la kn...some may agree, some don't. its a free country ya'll!

btw, sblm ni, masa nurin masih mkn bubur, i akan masak bubur 2 hari sekali....ntah eh...masa tu rase cam leceh lak nk msk bubur hari2...dh la dh few times bubur hangit...kes terlupe tgh masak bubur atas api..dh bau 1 umah baru sedar. ceh!

how i did was masak beras smpai jd nasi, with still ade air, masuk segala ayam/ikan/ciken stok/carrot/bayam or whatever lah...dh masak semua, i blend terus pakai philips handheld blender yg sgt berjasa tu. awal2 dulu mmg blend hancur habis...start 9 mths, i blend kasar je...pakai handheld blender senang skit...sbb snang nk control texture yg kite nk...

dh masuk 11 bulan ni, lain pulak caranye. so far nurin mkn sup2 je...i blom adventurous nk berlauk lemak or kari bagai...so seminggu sekali, i akan sediakan stok bawang+bwg putih+halia yg dh siap diblend. so pagi tu, bile nk msk lauk, heat small non stick pot dgn olive oil, tumis bhn blender, ltak pepper skit, tambah air, masukkn ayam/salmon/daging yg dipotong kecik2, masuk pape sayur mcm carrot/bayam/pumpkin n tunggu smpai semua empuk...mudah je..dlm 5minit biasanye dh siap.cuma kalau pumpkin take time skit. kalau masak salmon, i suke tambah mixed herbs. sedap....n occasionally, kalau nk beri kelainan skit, i akn tambah rempah sup/soto...

oh yes...sblm masak lauk, i akan masak nasi dulu la...amik segenggam beras, basuh, n 2 cawan air panas. masak dlm rice cooker je.senang....by the time i siap mandi, solat semua, nasi pon masak...so timing mmg ok laaa...

hari tu ade gak bekalkn nurin mihun goreng spore...ala...yg kaler putih tu..sedap je dia mkn...dulu pernah try spageti bolognese...x berapa mndpt smbutan...tp rase mcm nk try bg lagi..mungkin skrg dh suke kn?

k la...tu je nk share.
daaaaaa

Published with Blogger-droid v2.0.8
Published with Blogger-droid v2.0.8

shut down

d day iphone 5 launched, is d day the company sent out d memo of 1week plant shutdown. ironic kn?

with d rapid existance n growth of the tabs n smartphones, permintaan on the hard discs makin kurang. makanye, bershutdown lah kami dgn discounted leaves.

seminggu dowh.kalau masih raya best la gak...huhu

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, August 28, 2012

Bukan kisah Raya 2012


Xnk update pasal raya
Ini bukan post pasal raya kami
Masih tiada hati nk cerita pasal raya

Ini hanya sesuatu yg random
Tentang si kecil kami
Yg sudah 10m4w umurnya
Minggu depan, sudah 11 bulan

***
Nurin Balqis sudah kelihatan seperti toddler. Badannya yg tidak lagi semontel dulu, membolehkan dia masih lagi menyarung baju rompers 6-9m…Cuma dr segi ketinggian yg buat baju nmpak agak ketat…saya masih memilih utk memakaikan romper utknya di siang hari. Mudah dan cepat. Ringkas. X payah susah2 nk cari baju dan seluar yg sepadan. Suami dh banyak kali tegur kasihan tgk anak pakai baju mcm ketat…pdhal bukan ketat sgt pon. Ok je lagi sbb baju tu memeri kainnya. Ye lah…nnt kita cari romper size bersesuaian…tp x nk beli loose pack...mahal..sehelai 10-15 ringgit…lagi murah kalau belik yg 5 helai, 35 ringgit. Dasar mamanye ni… -____-

Dari segi kesihatan, tidak dinafikan, memang bukan kelebihan Nurin. sering sakit sejak kebelakangan ini. Baru minggu lepas baik dr episode dmm+batuk+selsema, mlm raya, demam lagi…bukan calang2 demam…jejak 39.1deg! tapi sbb dh biasa, saya dah tak mudah melatah. Dengan bekalan supp (ubat bontot), suhunya turun….tp 6-8 jam kemudian, dmm lagi…tiada selsema.tiada batuk. Kami tidak membawanya ke klinik. Sbb mmg dh tahu tiada perbezaan rawatan pun. Alhamdulillah, raya kelima, demam tidak dtg lagi. Mungkin kerana nak tumbuh gigi. Atau mungkin ‘keadaan’ sudah reda masa tu. (akan diceritakan kemudian)

Makan? Masih ok. Baru semalam mula makan separa pejal. Tiada lagi bubur. Mungkin seleranya telah berubah. Semenjak raya, saya perasan, Nurin tak berapa laju menikmati bubur. Saya cuba suapkan nasi yg kami makan, laju! Maka, saya menanak nasi lembik utknye, dicampur dgn sup ayam sbg kuah…laju! Alhamdulillah…dah besar rupanya anak mama ni

Nurin makin galak ‘bye-bye’…salam? Masih ikut mood…kalau tengah mengamuk yg tidak tahu sebab musabab, bawak je lah keluar, sambil kata ‘bye-bye bird’, kompem senyap sambil mata meliar mencari bird. Oh. Juga mule mengenali patung kucing yg dibelikan maktok di pasar malam…sebut saja ‘miawwww’, dia akan cari patung kucing….kalau berada di luar rumah, sebut ‘bird’, mendongak sambil mencari kelibat bird. Sebut ‘miawww’, menunduk mencari kucing…. Bijak anak mama… 

Akhir2 ni, makin manja menjeng…. Susah untuk dibiar main sendiri…pantang melihat mama atau abah jauh sikit, merengek bukan main.. oh yes. Kalau mood tgh tak elok, jgn sesekali sebut ‘Eipp’ di hadapannye. Nescaya, beliau akan telangkupkan muka, dan berjuraian lah air mata seolah didera…nak dipujuk, agak susah yea! Ambil masa. Tapi kalau tgh happy, kita sebut ‘Eipp’, dia pon menyahut ‘Eipp’…hahaha

Masih breastfeed. Tapi sejak timbulnya gigi bawah yg comel tetapi tajam itu, aduhai…mencabar….kalau mmg niat dia utk menyusu, mmg ok…tapi kalau hanya mahu ngade2 n bergantung, siapla mama. Dia akan hisap 2, 3 kali, sambil tenung muka kita. Tetiba, dia akan berhenti hisap, dan gigit perlahan2…masa tu la saya akan terus seluk jari kelingking dlm mulutnye and lepaskan sumber susu…tersengih2 Nurin. nk marah lama2 pon x boleh. Comel sgt muka polos tu! Setakat ni masih belum berjaya men’denda’ Nurin tiap kali menggigit. Redha je….



Itu je lah kot. Nnt cerita lagi.k bai. Salam.

Tuesday, July 17, 2012

8 months

Note: dh lama entry ni terperap...I thot I've published it, but I didn't. Nurin pon dh 9 months ++..huhuhu
 
********************************************
 
5-8 months is quite a challenging phase for Nurin Balqis. Bermula dgn hospitalized for 3 days at 6 mth, Nurin asyik sakit. Demam-Batuk-Selsema-Cirit silih berganti. And her weight pon masih within 7-8kg for those 4 months. Tak memberansangkan. Tapi masih acceptable according to the growth chart yg dlm buku pink tu.
Maybe sbb berat Nurin dh naik agak byk masa first 5 months, so bile jejak 8 mth, and weighs only 7.85kg, x nmpak weird sgt. But still, 4 months, and hanya gain/loose 100-200g each, agak merisaukan kami.
Nak kata tak makan, as I mentioned in earlier post, dia mkn…tp mmg x byk. Susu, masih maintain. Since 2 months, and taken care by  MIL and now Kak Pidah (new BS), I masih bekalkan 7x3oz every day. And selalunye habis, cume kadang2 ade extra 1 or 2 bottles.mungkin all the nutrients byk diserap dlm tulang n otot…coz mmg dia makin panjang….
Tentang asik tak sihat ni, I berserah pada takdir. Many said fully bf baby jarang sakit. But that does not apply to my lil princess. Kalau the first few months, asyik I yg sakit, now Nurin pulak yg sakit. Mungkin ini dugaan Allah. Kalu dulu peha dia berketul, skrg mmg nmpak susutnye.
Walau ape pon, despite being under the weather, she's still considered as a happy and healthy (in terms of developmental growth) baby
·         Agak makin mudah utk bg ubat.
·         Masih tidak kisah dgn org yg tidak kenal. Kalau pergi makan, pekerja offer dukung, no problem utk Nurin. dpt mama n abah makan. Tapi kekadang tu risau gak. So kene berhati2 lah. Kalau gi wedding pon ok je…ade je yg sudi jd babysitter tak berbayar…huhuhu
·         Dah pandai tepuk tangan! But not really bila I nyanyi pok amai-amai…sbb I jarang nyanyi kt dia lagu tu…tp mmg suke tepuk tgn kalau dia berjaya buat something….and bile angkat 2 belah tgn n say 'yeayyy' pon dia suke….
·         Belom merangkak dgn betol. Hari tu dpt merangkak 2 'langkah' je. Biasanya dia akan menyusur mcm army tu…she mostly use her left arm to push herself. Huuhu
·         Baby talks! Bile I record, and show them back to her, she'll laugh and giggles. Mcm paham je… and her babbles started to sound even more prominent mcm 'baa-daa-maaa' and followed by semburannnn…huhuuh
·         Suke sangat2 barney and Sing Sing Together App songs… kalau tgh amukan, bukak je lagu sing sing, InsyaAllah senyap
·         We already brought her swimming every week. Suke sgt! Tp ni maktok dh bg warning suruh stop swim sbb mcm dh start lelah. Tp I rasa, kalau lelah, swim is d best. Tp xpelah. Ku turut perintah.
·         Remote and kunci lebih menarik perhatian dr segala toys. Mmg dh lama mama x beli toys baru utk Nurin. huhuhu
·         Sgt suke passing kunci dr tgn kiri ke kanan and so forth…sambil bebel bahasa dia
·         So far, I masih boleh solat tanpa diganggu. Sblm solat, I akan ckp kt dia "Mama nk solat yea. Nurin dok sblh mama. Jgn kacau, k?" Alhamdulillah. Mmg dia dok je sblh diam2…tp once I bg salam (dia mmg kt kiri I), dia pon akan bg 'salam'. Kekadang dengan senyuman, kekadang dgn rengekan…hahhahah
·         Suke melonjak and suke bile abah wat sofa cam naik gelongsor….terkekek2 ketawa
·         Sejak sakit, makin kerap menyusu tgh mlm…kekadang tu smpai 3 kali…nasib masih bf…so selak je…tp ade masa, dia nk ngempeng. Tu yg I lemah tu.
·         Kalau dh lapar, segala umpan or sing sing takkan jalan…mmg amukan smpai hentak2 segala…menurun perangai siapa la ni….hohoho
·         Dh start pakai walker masa 7 bulan. Maktok belikan. I wasn't sure about it at first, tp demi memudahkan her caregiver, I give in. and skrg, memudahkan I jugak on wikens…pendapat memasing la kan.
 

Wednesday, June 20, 2012

8m2w

step by step
no rush syg

Published with Blogger-droid v2.0.6

ok

ok

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, June 15, 2012

Introducing Solid Feeding is no easy peasy

Hi.
Lama sgt2 sgt2 sangaaattttt x update about my little princess
Padahal byk sgt nk update
Especially on her milestones
On her first solid food
On her first admission to the hospital
On her first giggles
But all that is months overdue
She’s now 8 months


Still fully bf
Started her solid 10 days to 6 months with banana puree


Gobbled up whatever I prepared
Admitted to Regency Specialist due to high fever on the day she hits 6 months
3 days in the ward, stop solid for those days
Ngempeng sahajo


Keluar spital, her appetite went down the drain
We suspect that she’s phobia with whatever we feed her
Cause she hates meds!
And setiap kali nk suap, dia akan ketap bibir kuat2
Sbb igt kita nk bg ubat
Macam2 I tried to get her appetite back on track
And only Pear puree berjaya dihabiskan.
Yg lain, akan dibuat muka, maka terjadilah ‘mama bersilat nk bg anak makan dan anak melalak bagai didera’.

I did took an easy way out by preparing Pear Puree every day for her
Sbb itu je pon yg kompem2 dia akan makan dgn happynye
Tapi, sampai bile dia hanya nk mkn Pear je kan?
Mau jadi picky eater sampai ke besor


So I did some experiment…
Start bg dia bubur and oat
Sgt tidak memberangsangkan penerimaannya
Then I read at HSFYYB group, many mommies face the same thing
Baby kurang mkn at first but lama2 skit baru jadi ‘pemakan’

So I told myself to be patient and don’t give up
Tak kesahlah kalau I balik keje, penat, dok kupas, potong, stim/ tanak bubur,
blend to puree, then tapis lagi
Tapi nurin cume mkn ½ sb, and yg lain jd ‘tetamu’ rubbish bin, I puas.
Sbb itu air tgn i

And Alhamdulillah, berkat kesabaran I,
At 7months plus, Nurin started to eat seriously
Walau x byk mana, tp she actually started to makan ‘real’ solid food
Yg paling kompem boleh terima is bubur + carrot/bayam merah.
Kalau campur salmon or ayam, dia masih makan…
Tp kalau xkene pd mood nya, mmg tak habis la


I haven’t started on tumis menumis bawang lg for Nurin
I know I should, but Nurin’s development on solid feeding, agak slow.
So I have to slow down, and let her enjoy and get used to bubur
Maybe at 9 months baru I start on tumisan, and maybe egg yolk
Masa nk try ayam pon, I takut2
Coz Nurin has eczema, I takut dia allergic ke ape kan
Alhamdulillah, she’s ok with chicken.


And I masih blend, and tapis her food
She will accept textured food if I feed her with my own fingers
Yg I pernah try, our rice, grapes and kismis from Mekah

I akan lenyek, suap pakai jari, sengih2 dia makan



Bila I suap pakai spoon, buat muka….huhuhu

Tapi, sampai bile nk bertapis je kan
So I cheat a bit, I masih tapis,
tp I akan scoop jugak food atas tapis tu sikit, and mix dlm hasil tapisan
so far ok….gradually I akan tambah more textured bits into her food
dgn cik princess ni, mmg kena byk bersabar…huhuhu


I admit, I masih dlm learning phase dlm Nurin’s solid feeding
I haven’t have the guts to be as adventurous as other mommies
Mcm buat finger food, pie, lempeng, pasta and so on
Nak sgt buat (tapi takde oven!) sbb cam best je
Tapi x pe la…slow2 k mama


Bubur ni pon Nurin baru je dpt terima
Bagi dia a slice of pear konon2 nk BLW pon tak berjaya lagi
Dia hentak2 je then campak
Namanye nk masuk mulut, mmg tak

Oh yes. Nurin bukan jenis yg semua bende masuk mulut
Dia cuma suke jolok tekak dgn jari kecil dia tu
But seldom with ‘things’
Bukan langsung tak, tapi jarang….
Bg teether pon dia tak gigit
Dia suka hayun2 things, then campak
Mama pungut, bg balik, hayun2, campak, sengih.

Air masak?
Memula I spoon feed. Ok je
Kekadang kalau dia cam dh xnk mkn, I umpan dgn air masak
Dia suke…hihihi..
bile dh ralit ngan air masak, I cheat dgn suap food lak
Buat muka, tp telan je..huhuhu

I try suap pakai cawan plastic, lagi suke!
So nnt nk beli one special cup for her.
And maybe a bottle yg pakai straw.
Sippy cup mmg tak jalan
Dia gigit2 je spout tu…x sedut pon…huhuhu


OK la…I guess this is for now
Update ni pon sbb baru dpt transfer pics
Nama je keje in IT Dept
Tp lembab nk figure camne nk transfer pics…huhuhu
Danggggg

Wednesday, May 23, 2012

rezeki

salam my breastmilk makin kurang as much as i tried not no stressed out n panick, i still worry adekah rezeki nurin smpai di sini? or adekah rezeki lain sedang menanti? wallahualam



Friday, March 16, 2012

love

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 14, 2012

Nurin sayang

Mama minta maaf

Nurin x patut jd mangsa

It was intended for me

Mama tau nurin kuat


Mama minta maaf

Mama harap, ini yg pertama dan terakhir untuk princess mama

Jgn ade lg yg menyakiti anak mama


Mama?

Biarlah sayang...

Lebat hujan di luar, ribut lagi hati mama


I hope u know

That we love u

No matter what.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 13, 2012

Of 5 months

Cepatnya masa berlalu….Nurin dah 5months +…sometimes I wondered, bile masa budak ni membesar yea….yela…masa lahir dulu, punyela kecik cinonet…tak smpai 3 kilo kan…pegang sebelah tgn je…tinggi pon takat hujung jari ke siku…skrg…kusss semangat…Nurin membesar dgn jayanya…

So as she hit 5 months, she weighs 7.3kg… and her progress so far

• She started to recognize ppl….not really in terms of who, tapi kalau dia mmg tgh xde mood n dia nmpak kite, then kalau kite jauhkan diri dr dia smpai dia xnmpak byg kite, dia mula nangis…n kalau kite dtg semula, dia diam..hubs yg selalu main2 kan dia camni…hihihi…she doesn’t really like to be alone..tp kalau dia mmg tgh khayal dgn something, tu tak pe…dia tak kesah

• Masih breastfeed, Alhamdulillah…last FM was masa I was hospitalized….and masih dibekalkan 3oz X 6 bottles of EBM...ade pernah sekali tu mak mention mcm tak cukup…tp I tgk, kekadang tu, 1 or 2 bottles tak luak…so I maintain the amount

• Started to get her hands coordinated…but still not so precise…kekadang tu, she needs to try few times, baru dpt hold properly….or else, dia mcm langgar je…tp x dpt grab…

• Sgt suke musical toy yg we bought…mmg ke mana2 kena bwk tu…kalau masuk kereta, nk dudukkan kt car seat, terus dia grab the toy yg mmg hang over her seat tu

• So far no negative reaction towards stranger or new surrounding….pemurah dgn senyuman kalau diagah…tak kisah la siapa…tp, kalau dh lapar or ngantuk, mintak maap laaaaa

• Tak suke sgt baring…kalau tgh active, dibaringkan, kompem dia terus balikkan badan dia…tp masih belom boleh roll-back…so kalau dh penat, dia akan mula merengek, n minta dibaringkan.

• Eczema makin teruk…tp takdela severe sgt…just that pantang panas, terus naik merah…bile disejukkan, terus merah2 tu reda…n kalau dh panas tu, berlengging adelah yg terbaik…terus sengih….

• Started to recognize lagu Twinkle Twinkle…dia sengih2 bile dgr I nyanyi…kalau nyanyi smbil buat gerakan jari kembang kuncup tu, lagi dia suke…dia akan tenung je jari2 tu

• Kuat berceloteh…diselang selikan dgn semburan…huahuahua…she drool less, but sembur more….so nasib la kalau org yg tgh dukung tu, kene semburan Nurin…dia tgh jampi la tu….hahaha



In few weeks’ time she should be ready for solid food.. I dh start jugak kasi dia rasa²…aritu bg banana skit…dia buat muka pelik je…hhaaahha…then stop…tgk la nnt, kalau rajin, bg lagi…kata org masa 5 bln ni dh bole la introduce skit²…rasanya nurin ni dh boleh sgt diberi mkn…coz based on what I read, kalau ur baby dh doubled up her initial weight, dh boleh start solid food…but to be on safe side, I think better tunggu lg skit…kasi rasa je dulu…

Kalau ikut MIL and her sis, lagi laaa…they said tunggu 7 or 8 bulan baru bg makan sbb nurin bf, so tak perlu nk solid sgt sbb bdn dia pon skrg ni mmg dh ‘solid’…huhuhu…tp xnk la…I don’t think so…kang lagi lambat, takut dia xnk mkn langsung pulak….

Ckp psl introducing solid food ni, I nervous skit…camne lah nnt I nk prepare her food…I’m yet to learn on how to manage her bekalan…masih blur on camne nk buat stock, camne nk thaw, and macam mana nak bekalkan dia….infact, mcm mane nk buat puree pon tak tau…lenyek kah?blender kah?kena beli kah? Ape pon I need to get my facts right b4 next week. Sbb next week ade baby expo..so kalau ade benda nk beli, myb I bole beli kt expo nnt…

For now, I leave u with pics of Nurin Balqis approaching 5 months


















Friday, March 9, 2012

bronchiolitis

Went to see a paed a while ago

At Klinik Pakar Kanak-kanak Loh at johor jaya

Apparently, kahak dh byk terkumpul in her lung

So terpaksa neb


Harap sgt nurin x kene asthma

Coz hubs is asthmatic

So she is prone to have one

Doc suruh jaga-jaga.


She was prescribed wit 3 meds

Batuk+kahak+flu combo, antibiotics & alahan paru-paru

Ngeri pulak nk bg 5mth bb mcm2 meds

So we decided to give her d combo only.for now.sbb mmg masih wheezing.


Hopefully she'll get better

InsyaAllah....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 6, 2012

Alkisah pengurusan uri Nurin

Terbaca pasal pengurusan uri kt blog member.terigt kesah pengurusan uri nurin...


I did mention before, yg 1st night tu, nurin x tdo n menangis sepnjg mlm kn...3 of us thought dat dia merengek myb sbb lapa...but not pokteh. He came by the very next day utk guide hubs on how to uruskan uri.


So bila smpai umah mak, truslah dia tanye mana uri nye? Beria dia cri plastik berisi uri dlm fridge.sbb smlmnye lg dia dh pesan kt mak, bungkus uri elok2 dlm plstik n simpn dlm fridge..


Well...Guess what? Rupenya, mak simpan bungkusan uri dlm FREEZER!!! Mmg keras kejung la uri tu kn...so trrpaksa rendam dulu kasi 'defrost', bru boleh cuci n tanam.


As we know, uri kn 'kwn baik' baby ms dlm perut ibunya kan..so pokteh came out with a new theory yg kononnye nurin tak boleh tdo smlmn sbb 'kwn baik' dia menggigil kesejukan...wallahualam


Memula dgr tu mcm ridiculous jek...tp come to think back about it, mcm betul...wallahualam...but if u ask me, i'll pay attention on this bit...jgn ambil mudah...kesian anak kita nnt.....


Published with Blogger-droid v2.0.4

flu

Genap 5 bulan, for d first time nurin kne flu...cranky n manje sgt.nk peluk je..g clinic pon xde ubat.so abahnye sedut je la..alhamdulillah.beransur pulih...:-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 2, 2012

My personal take on breastfeeding

Here’s the thing. Breastfeeding is not easy. Sumpah. Setiap ibu mengalami pelbagai masalah yg berbeza, even for different child. To all mommy-to-be, mmg bagus utk berazam nk fully breastfeed your baby. BUT, do spare yourself for some disappointment. Jgn jd mcm I. I fly way too high that when I fall, I fell hard. Menjunam.


No Milk From Day One
Its true that every mommy’s milk production is different. And tak semua mommy dpt hasilkan susu right from the beginning. I wasn’t aware of this. Sepanjang² waktu mengandung, dok igtkn diri, nk fully bf…nk fully bf…tp realitinya, susu (colostrum) hanya keluar pd hari ke-3 (or ke-4 tak igt dh)….so I was so frustrated and depressed . I cried and cried coz rasa mcm total failure sbb tak dpt nk feed my (hungry) baby (nasib tak meroyan).. No one told me that it was normal, especially for a first time mom. Yang I dok disogokkan (by MIL and an aunt) is, kata² “dulu XXX punye susu mencurah² lepas bersalin…baju semua habis basah…ni farah mmg takde susu la ni…pakai susu tepung je lah”…

Mind you, dgn aku yg masih lagi sakit, tp masih determine nk bf kn baby, ko sogok kata² mcm tu…mmg double depressed la kan…hasil pujukan suami, I pasrah Nurin was on Enfalac A+ for the first few days, smpai la I dpt expressed out my colostrums. Walau sikit, I tau it has all the best nutrition for my newborn baby.




Baby refuses to latch/direct feed
Bile susu dh mule flow, I was excited, and sgt tak sabar nk merasai nikmat ‘the-only-mommy-and-baby-bonding moments’…and yes, after few days of bottle-fed, baby got used to the easy way, when she don’t have to ‘berusaha lebih’ while bottle-fed. Nk latch pon tak lepas, mcm mane dia nk suckle kan? And that’s when she cried mcm kena dera x dpt mkn 10 hari….I tried and tried, but she just refuse…kekadang I rasa mesti dia igt I ni hantu, sbb mmg melalak habis tiap kali I sua mrsB. So we settled with bottle fed, throughout my confinement days…mmg double effort la kan…FYI, for the first 2 months, baby tends to drink 2 hourly…as for my baby, 2 oz on each feeding…sometimes, more….

But syukur Alhamdulillah, coming to 2 months, after much effort, determination and patience, baby slowly accept mrsB…it upon atas nasihat and guidance from Kak Didi (my cousin)…she’s a mother of 5 girls. Fully breastfed all her girls right up to 2 yrs++…I was motivated. Hence, the result.


Sore/Cracked/Bleeding/ Nipple
One thing about direct feeding yg buat I sgt berkira² nk teruskan is bile my nipples cracked and sgt² sakit. Sumpah sakit. Each time after feed, akan rasa sakit…kalau nipple bergeser dgn baju, mmg pedih gile. That’s y I never live without a bra sejak labour selain masa mandi laaaa…tu baru sore…bile the soreness tak dpt fully recovered before the next feeding, and I paksa jugak diri walau terpaksa menanggung such excruciating pain, maka terjadilah cracked nipples….I am and avid user of Medela Purelan cream…It does help, but sometimes, the pain remains. Kalau tgk physically, mmg takde pape. Tp bile once baby suckle, aduhai….rasa cam nk menjerit on top of my lungs. Sumpah pedih and sakit.

I asked around. Tp no one experience the same as I did. Infact, most bf mommies enjoyed direct feeding their baby. Takde pon sakit² ni semua. I pujuk diri sendiri, maybe I am the ‘chosen one’. Mungkin I barely face any other kesulitan dlm hal lain, tp in bf, Allah uji.

Ade sekali tu, after I fed my baby, I terlupa nk burp kan dia…I immediately dukung dia, and tetiba, masa tgh jalan tu, ternampak ade somewhat like cecair kaler pinkish on the floors. Lama gak I pikir ape mende tu, n tetibe ternampak the excat same thing kat dagu baby…its her muntah….tp kenapa kaler pink? I quickly check mrsB, ade blood stain on my bra…rupenya, baby dh tertelan darah…since then, I made a point to check my milk masa feed her, especially bile rasa terlampau sakit.

But as time flies, such pain dh makin kurang. Sama ade mmg dah tak sakit, or I sendiri dh makin lali n kuat utk tahan kesakitan tu…unfortunately, the pain does not disappear completely…kekadang tu, sakit gak…tp boleh dikira la bape kali…Alhamdulillah, kalau tak sakit tu, mmg I enjoy sgt DF my baby…


Mastitis
Masa dlm pantang, hari ke-7, I merasa kena bengkak susu…I rasa mrsB kanan berat tp tak keras mcm batu…and bile pump, tak keluar sgt…and I realized, a part of mrsB kanan, dh merah…dgn tgh demam menggigil, kt klinik, doc said I dh kena Mastitis…I was prescribed with antibiotics, after 5 days, baru baik.
And again early feb, I kena lagi…sakit breast + high fever + menggigil, maka Mastitis. This time, it was so severe, smpai kena blood infection….and I was hospitalized for 5 days.



Unstable Milk Production
Bile dah demam menggigil, its either you tak larat nk pegang and bf ur baby, or ur milk production decreases. As for me, both. Masa dlm tempoh 5 hari tu, demam menggigil tu bukan lah 24 jam…ade masa, my temp turun, and I larat nk bf/pump….makanya, bile I tgh tak larat n gigil tu, baby will be bottle-fed…lama², I ran out of ebm stock. Stock frozen yg tak berapa byk t upon terpaksa diguna…bila dh habis, terpaksa la supplement dgn FM…

And since the second episode of Mastitis, I struggled to keep up with baby’s demand…My supply is not enough to meet her demand…kekadang cukup² makan, kekadang mmg tak cukup. I started to stressed out.

Tau je la…kalau kita stress, susu pon akan segan² nk keluar…and it hit me. I tried my best not stressed out…tp bile balik kerja, dgn barely 15oz of milk in my cooler bag, I sedih. I ngadu kt hubs…it was kind of him, to say its, ok….I did tried my very best…tp kalau ini takdir Allah, kami perlu redha…afterall, there’s always FM…and so far, baby has no problem consuming either milk.

Since then, I felt much better…tiap kali I nk stress pasal susu kurang, cepat² I igtkan myself, there’s always FM…and syukur Alhamdulillah, slowly, my milk production makin bertambah…takde lah sampai melimpah ruah….tp cukup utk I katakan, I dpt keep 1 feed worth as frozen ebm…slowly, I mula keep stock…unlike sebelum ni, kais hari ni, minum esok. Tp such yield taklah diperolehi every single days. There are still days where my yield kurang. Tp as I mention earlier, jgn stress out yourself. Fikir kan benda positif. InsyaAllah.


***********************************************

So bottom line, what I’m trying to say is, it is good to hope for the best. Tapi always keep your feet grounded. Tak semua yg kita mahukan, kita dapat. Kita doa, usaha dan tawakal. The rest, let Him decide. And kita, redha.

As for me, mengingatkan diri yg feeding my baby with FM doesn’t make me a terrible mom, works. Rezeki orang, lain². Igt tu…yg exclusively bf mom, jgn lah pandang rendah pada mommies yg bg baby mereka FM…takde mommy yg taknak beri yg terbaik kpd baby mereka. We didn’t know what kind of hurdles they went through. So, don’t judge.


Entry diakhiri dgn a pic baby yg akan menginjak ke 5 bulan esok (Mar 3, 2012) yang minum susu ibu ¾ penuh




Tuesday, February 28, 2012

An Bebe Booster Seat


About this seat,
The main reason I started to scout for a booster seat is
Sbb Nurin dh tak suke dibaringkan berjaga
Kalau kita baringkan, dia akan terus meniarap
Tp bape lama sgt dia boleh tahan on her tummy kan
And dia pon masih belom reti nk terlentang semula
So kite kena tolong

Kalau kite dudukkan on our lap,
Dia suka
Boleh bertahan laaa
Mcm dok dlm car seat
Kekadang, kalau dh amuk sgt,

I masukkan dia dlm kete,
Dok dlm car seat…..terus senyap
Mcm magic gitu
Then I know, dia mmg nk duduk je



So mule la sesi cari harga paling murah
And bace review org
At first, I igt nk beli second hand je
Tp tak jumpe!
Dulu masa xnk, I tgk ade je kt mudah tu
Maybe dh habis dibeli org




So finally I made up my mind
I bought it o9 at OBW – 159.90

Why I chose An Bebe over the famous bumbo?
Firstly, Nurin is on agak ‘debab’ side



Bumbo is slightly kecik dr An Bebe
An Bebe ni pon dh ala² ade ruang skit je lagi utk dia membesar
So kalau Bumbo, mesti ngam² sgt


Plus, Bumbo kan mahal skit
Extra about RM30 kot
Tu pon harga without tray, tak silap
Kalau tambah tray, tambah lg ongkos.
Anbebe, dh all in…


In terms of colour, Anbebe ni cume ade 3 kaler je
Pink, Blue and Green
Why I chose green?

Well, as semua tau
Baby boleh/mahu dok dlm booster ni, kejap je
I mean dlm beberapa bulan je
That’s why ramai yg kata tak berbaloi beli
Tapi to me, kalau it serves u right, n memudahkan keje penjaga,
Why not kan?


Tp ni pendapat masing² la kan
To me, kalau baby dh tak nak lg duduk dlm tu
Or dh outgrown, we can sell it
Ramai je yg nk beli second hand kan
Ala…lagipon seat ni very senang dibersihkan
Boleh lap2 je…tak mudah worn-out



Tak pon, nnt bile ade anak lagi, boleh pakai lagi kan
Sementara nk tunggu 2nd anak from us (yg entah bile)
Bole bg sedara yg ade baby pinjam
X salah kan?
That’s y la beli green…universal
Tak gender bias..hiks



tu je kot
daaaaaa

p/s: video budak 4 bulan bercakap

Friday, February 24, 2012

Tiada lagi 2 pipi gebus yg mulus

as mentioned in previous post,
pipi Nurin sudah tercela

At first sight, rasa mcm...peghhhh...teruk nya luka anak ku
tapi bile dh tenung lama²,
timbul rasa insaf, n syukur
nk dibandingkan luka kecil Nurin
dgn kesakitan ribuan lagi anak kecil lain,
Subhanallah......

sekurang-kurangnya Nurin masih lagi aktif after kejadian
btw, ni the first ever pic yg i amek sebaik je masuk kereta



nampak darah tu mcm masih basah lagi
kalau sentuh pon, ade stain drh pd jari

smpai rumah, I langsung tak lepas kan dia
nk simpan ebm dlm fridge pon smbil kendong dia
rasa mcm kasihan sgt kt anak
tak nak dia rasa dia tak disayangi bile dh luka



tp Nurin is just being Nurin
dia happy je mcm biasa
keletah mcm biasa
ketawa mcm biasa
as if luka tu takde pape pon pd dia

infact, tido pon mcm biasa
meniarap smbil gesel2 muka pada alas
mandi pon ok je

ni pic of second day after kejadian



luka nampak dh kering
dh terkopek pon

kesian anak mama
berparut dh pipi gebus dia
hopefully, parut tu akan hilang


tapi kalau tak hilang pon takpe
mama and abah tetap sayang Nurin
hingga akhir nafas kami...InsyaAllah

Our E-Invite by WeddingKami