Tuesday, August 2, 2016

Azhraf admitted due to Osteomyelitis (Bone Infection)

sehari sebelum sakit...masih elok aktif berdiri and memapah 

Masa raya ketiga, Pokde and family came over to our humble abode, rindukan cucu katenye sambil beraya. Since they’re coming, I asked my family to come over too.. I masak nasi impit, nasi minyak and ayam masak merah…

Petang tu lepas sume org dh blk, Azhraf asik merengek…serba x kne…dukung nangis, letak lagilah nangis…I thought kembung perut ke ape.

Esoknye (Jul 9) bile letak dlm walker, I realised that he didn’t lift his right arm…bg ape2 semua dia amik pakai tgn kiri…dh mcm org kidal….that’s when I realised area bahu dia mcm sakit…
Hubs and I mcm blur jap xtau nk g urut or nk g klinik…sbb fikir g klinik pun ape je la yg doc boleh buat...sbb time tu igt cam terkehel ke ape je…in the end hubs insist g klinik je yg ade X-ray facility. So ard 1pm, kami keluar…nasib la pg tu mmg dh masak asam pedas ikan sembilang…so sblm kluar tu sume dh makan nasi…coz it was really a looooooong dreaded day for us.

Gi klinik i-Sihat kat Bukit Dahlia sbb tau doc situ cam best sikit…tau la kan ade certain doc ni cam acuh x acuh je consult patient…doc Mok ni mmg baik…very patient and concern…so siap baringkan adik, bukak baju and dia compare both bahu…lama jugak dia belek…at least I rasa puas hati sbb dia mmg examine btul2…katenye kt area sendi bahu Azhraf bengkak…dia suggest utk X-Ray to be safe, sbb walau pun jari boleh gerak n genggam, still takut kalau ade fracture ke ape yg xleh nmpk dr mata kasar…tp xleh buat kt klnik dia sbb radiographer dia cuti…so he wrote us a referral letter…we decided to go to HSI, sbb masa tu Sabtu and baru Raya ke-4, malas nk g pvt..kang ade yg masih cuti…g gomen inshaAllah kompem ade. So with the consultation and the letter, kne caj RM15 je…ok la tu…

2 kekanak riang kt A&E..jakun nmpak mama

Then weols terus ke HSI…with the letter, kami diterima di Zon Hijau…tidak kritikal…masa tu adik dmm sikit dh…37.8 x silap… masa tu around 2.45 pm… syukurlah A&E HSI tu agak selesa dgn aircond…Cuma agak hingar bingar sbb ramai patient comes with big family…siap cantik sedondon berbaju raya…masing2 bwk mknn jugak….mcm2 bau ade…lontong, soto, mee goreng…org x lapar, boleh jd lapar…dlm hati dh set, igt by maghrib dpt settle ni…



MashaAllah, only at 8.30 pm baru nombor kami naik! Bayangkan dr 2.45pm hingga 8.30pm I setia melangut kt waiting area tu…almost 7 hours oih!!!tp masa tu I ok je…masih redha and pasrah…mmg dh tau g gomen kne byk bersabar dgn waiting game ni…masuk tu, doc examine him…dia mntak izin utk X ray bahu…I said OK…so berjalanlah kami berdua baby and I ke X-Ray dept kt blkg A&E tu…masa ni ok lagi…ard 9pm kot…lpas X-Ray, g blk consultation room…lmbat pulak radiographer tu upload/share imej XRay, so doc mntak I tunggu kt nursing room…tp sejuk sgt oih…so I diri je dpn Yellow Zone…

dkt sejam kot…tgk2, no fracture whatsoever on his X-ray…another MO tlg tgk baby…habis ditelek Azhraf…bukak baju pampers bagai…nk eliminate chances of abuse kot…then she suggest XRay tengkuk pulak…I said OK too…masa ni dh agak lewat..10pm kot…I dh mula penat…g semula ke Xray dept…sunyi gile…seram sikit pun ade…settle tu, blk smula ke consultation room, nothing…all looks OK…tp both doc ni x berani nk discaj kami without having Ortho consult. Nk tunggu doc dr ortho, masa ni I rase nk pitam…dh la sejuk…x mkn…last meal was at 12noon kot! Lapar gileeee….siap msg my husband yg tunggu dlm kete sbb the other 2 kids dh tdo…mntak dia blikan mee grg mamak…sbb setel ni, I nk terus mkn…xnk singgah mane2…

Sbbkn mak mcm nk pitam, doc bg kami katil dkt observation room…lega sikit dpt baring…Alhamdulillah Azhraf ok je sepanjang kami kt A&E tu…most of the time dia mmg tdo je…asal jgn pgang bahu dia, dia ok…

 mmg most of the time waktu menunggu tu dia tido je..lenguh gak tgn nk memangku...mmg x amik stroller sbb kalau letak mmg kompem bgn ni...tgh xsedap bdn kn



kalau x tdo pon still ok...xde merengek sgt...ade masa tgh tunggu tu, terlintas nk blk je sbb nmpak dia mcm ok...

baru baring dlm 10 minit, ortho docs dtg, tgk xray, xde ape…pgang bb sikit, kata ok ni…maybe muscle pull je…so dpt PCM, kami balik. 11.45pm baru I dpt menapak keluar dr A&E tu…bayangkan! 9 jam kami ‘mereput’ di A&E HSI…

Balik sume pengsan…tp I hampa sikit…sbb I mntak husband bli mee grg mamak kn…tp dia blikn nan cheese set…sedih jap sbb kt tekak ni dh terasa2 mee grg maamk…tp mkn la jugak naan tu sbb dh kebulur kan…nasib sedap jugak…crita mee goring mamak ni mmg x habis sini ok…hahaha…esok pg sume bgn lambat…ard 10am kot baru sume bgn…kami ni jarang bgn lmbat..especially the 2 kids…penat sgt!

FYI, adik masih lg sakit tgn lpas2 tu…masih lg dmam on and off for the next 11 days…in between, kami ade bwk dia pergi berubat dgn sepupu mak on Jul 13th (5th day sakit)…dia bg air penawar…xde urut…tgk xde improvement, masih dmm dan skt tgn, I igt nk bwk dia pegi KK, buat blood test on Sunday Jul 17th (9th day sakit) tu, tp MIL n hubs insist bwk g urut dgn jiran MIL...dia urut dan ‘tarik’ lengan kanan adik…katenye mmg ade tulang ‘lari’…bekalkan air jugak…too bad, adik masih lg x pulih…still demam dan sakit tgn…

Continue Part 2





Our E-Invite by WeddingKami