Friday, November 29, 2013

Reminder utk 2nd baby nanti

Kali ni MasyaAllah…pemalas gile nk mkn ubat or supplements…gi KK, dpt ubt, ngelat2 mkn..1 hari mkn, 3 hari x mkn..not good..mgkn sbb byk jenis..folic acid, Vit B, Iron, Vit C..so malas! Dh masuk 6 months, ttbe cam risau perkambangan baby, kot x cukup zat, so beli Obimin…ade yg kata Obimin x bagus, konon better amek Shaklee, tp Shaklee pon bermcm jugak, kompem x mkn jugak kang…Tp cm nk amik Shaklee masa pantang…tp masih x berapa yakin yg diri ini akan rajin menelan berbiji2 tu…hurmm…tp nk sihat, kuat n kurus. Acane?! Anyways, here I nk share few things to remind myself on what should/ shouldn’t utk second baby ni

• I should bitau midwives awal yg I plan to fully BF my baby. Nurin dulu, I x dpt the privilege, maybe sbb she was born kecik, 2.39kg. betul2 bwh skit kt borderline…utk newborn, 2.4 kg is considered as normal weight katenye. So bile lahir, I dpt pgang kejap, than she was taken away and I’ve been told she was given glukos ke ape, I x igt. Padahal rasenye boleh je terus BF kot. So this time, kena be more firm.

• Teruskan rutin memperdengar bacaan ayat2 Quran most of the time, especially masa dia tidur. Motifnye mostly utk biasakn baby utk boleh terus lena walau dlm keadaan ‘bising’. I ade baca dulu, biar baby tidur depan TV. But I rase, dr dia dengar yg bukan2 kt TV tu, baiklah dgr something yg bermanfaat…bermanfaat jugak utk mama, walau x dpt solat, dpt lah pahala dgr ayat Quran kan. N Alhamdulillah, Nurin skrg, ok je tidur walau org keliling berbual ke ape…tp kalau bunyi yg kuat ttbe tu, mmg terjaga jugaklah…mcm petir and such.

• Jangan mandikan baby yg baru lahir dgn sabun. Dulu x tau..beria mandikan bb dgn sabun pureen yogurt yg blueberry…mmg sedap bau…tp, rupenye tak elok eh? Not sure la sbb ni ke nurin ade eczema..sbb masa pregnantkn dia dulu, I suke sgt minum soya bean…ade jugak kata soya bean boleh wat bb prone having eczema…so kali ni, I mmg xmnum pon soya bean…tgk nnt camne, ade effect x..tp back tu kes sabun, I’ll try my best to convince mak jgn mandikan bb dgn sabun.

• Tentang pacifier. Nurin was given pacifier sekejap. Ini di luar kemahuan I. MIL yg beria pegi beli n tonyoh. I can still rmmbr how heartbroken I was when I first saw MIL came back with a pacifier. Dh la yg bukan orthodontic punye. Tp bile dh ade anak, n baca jugak pengalaman org, ade yg anaknye dok hisap jari smpai ke besar, utk kes cmni, daripada jari, mmg lebih baik dia hisap paci. So I cant really say Im against paci, tgk keadaan mcm mana…sbb nurin xde kes suka hisap jari yg overdose, mak bg paci sbb dia tgk nurin asik nk nyusu, which is perfectly fine to me, but not her. Tp bile dh nipple crack ke ape, I bersyukur jugak ade paci tu…huhuhu

• Tentang buai. Sama kes mcm paci, I dulu sgt x setuju bile mak beli buai…lagi2 bile masa nurin 4 bulan, terjadi kes buai jatuh. Bukan nurin jatuh buai. Tp tali yg menyangkut buai tu putus, maka nurin yg dlm buai, jatuh, n hanger yg sangkut kain buai tu mencalar bawah mata nurin. Betul2 bawah mata. Mmg berdarah…tapi, thou I may think that I don’t need the buai bile jaga nurin sbb she’s bf bb, I have to rmmbr that I’m working. Someone else yg akan jaga dia. N I have to be considerate. So Nurin mmg berbuai masa mak jaga up to 6 months, then disambung dgn BS smpai umur dia dlm 14 bln gitu…skrg, dia dh tak berbuai lg…Alhamdulillah, ok je…so I rase, it is ok utk ur bb tdo buai, tp jgn make it as a must. Kalau x, sile la angkut buai ke mana saja anda pergi.

• Never change ur bb’s bottle teats (if u plan to bf in long term). I rase this is one of the reason Nurin xde masalah direct feed or bottle feed. Smpai skrg I x penah lg upgrade teats dia… She’s still using TT bottle…eh…tp masa sethn lebih tu I ade jugak bg dia pakai MAM yg anti colic tu for few month…lelama, I yg rasa leceh sbb byk parts, n susu meleleh bile kite terbalikkan botol. Nurin mmg la suke nyepahkan susu…so tukar blk ke TT. Ni dia dh x bf, I wonder shud I change her teats? Ke x pyh?

• I love to swim. So kalau boleh I nk my kids pon layan je mama ajak swimming…Mcm Nurin dulu, dlm 4 months, I dh pelan2 ajar dia mandi air paip biasa…no heater or warm water…sbb mmg nk biasakan dia dgn air yg normal temp…Alhamdulillah, dia suke n easily adapt dgn water temp kt pool…

• On car seat…Nurin masih ok duduk dlm car seat kalau no other passenger. She knows that she has no choice. Tapi kalau abah yg drive, mmg mintak maaplah dia nk dok dlm car seat tu…we didn’t train her on that. Kekadang,bile nk keluar bertiga, I saja lengah2 masuk kete, so abah will secure her in her carseat, n dia pon ok je, then abah reverse the car, I pon tutup gate segala, once dia nmpak I masuk kete, maka meraung lah dia mintak klua dr carseat. Ceit.I shud’ve always harness her in her carseat, everytime we went out, sejak kecil lg. X kire berdua, atau beramai2, so that she’ll get used to it. But thinking back, mungkin dulu I rase leceh nk masuk n kluarkn dia dr carseat bile Im not driving, sbb I kn bf dia. So leceh ah bile nk bf…so this time ard, I shud try harder on car seat routine.

Mcm ade lagi…tp x igt dh…tp diingatkan, those are from my perspective…lain org lain caranye, and lain keberkesanannye… I pon bukan jenis yg obsess. Obsess bf ke, obsess amik/xamik vaksin ke etc..Neutral gitu…semua ponnk yg terbaik utk anak memsaing kn.. and if it fits u, doesn’t mean it fits others…x payah nk judgemental sgt..lek lek sudaaa…



Wednesday, November 20, 2013

Kali kedua


Bismillah

SubhanaAllah…lama gile x update sini. Kesian Baby adik, xde langsung citer pasal dia kat sini. Baby Adik? Ehem.Well, were expecting our second bundle of joy very soon. Arini genap 33 weeks (8m1w)…EDD ikutkan dlm 8 or 13 Jan…Tapi kalau ikutkan time Nurin dulu, she was born at 37w3d, so most probably I’ll be in labour by year end. Tapi jugak, dulu, masa Nurin, I mmg ‘berusaha’ utk lahirkan awal. Sbb my sis is getting married a week after my EDD masa tu. Alhamdulillah, ‘usaha’ kami tu berjaya…By the time majlis akak, I dah consider sihat, boleh jln elok tak terkepit2, siap boleh tolong serba sikit masa majlis, tp masih dlm pantang…baru 3 weeks + kot masa tu…

As for this second one, I tak kisah pon lahir bile..mmg kalau boleh nk next year…tp xnk lah smpai kena induce ke ape… Bismillahi tawakkal je lah…Positif thinking akan lahir normal..In shaa Allah… tp skrg yg baru 8 bulan ni pon rasa cam x sabar nk deliver, sbb perut rasa ketat sgt2…jln mmg terasa ke’penguin’an terserlah…especially bile dh lama duduk, then tetiba nk ke toilet. Fuhhhh….mana nk cepat, mana tak larat nk melangkah…terus ‘penguin’!

So far, this pregnancy, Alhamdulillah…ok ok je…lebih kurg mcm pregnantkn Nurin dulu. Muntah mmg ade, loya mmg ade, tp ok je…xde la melampau smpai kena masuk air ke ape…I anggap tu perubahan positif as I AM pregnant. I ade baca, loya nausea tu semua actually a good sign that ur baby is growing. Wallahualam. Positif suda….

Weight? Dulu naik smpai 20 kilo! Kalini, dh 8 bulan, baru naik dlm 8/9 kilo je…Alhamdulillah… huhuhu…nak kata xde selera, x jugak…mkn je…maybe x lemau or lembik mcm first pregnancy, walau berbadan dua, masih aktif. Terima kasih pada si intan payung Nurin Balqis. Hahaha… dh 8 bulan ni pon, I masih lagi dukung budak 13 kilo tu turun or naik tangga…not every day la…bile dia moody or amuk je…mostly, dia ok je naik bilik sendiri, smbil count 1,2,3!

Dr segi rupa badan, dh masuk 7 bulan baru ramai kt ofis tegur ‘eh…u pregnant eh?!’…mmg x nampak sgt rasanye perut ni…one thing, bdn mmg sedia besar walau x pregnant, harap maklum. Hahaha. Kali ni pon x beli baju pregnant langsung..Cuma beli maternity pants je…g keje masih boleh je pakai baju kurung, or pape baju2 yg agak2 lose…tp sehari dua ni tetiba rasa cam semua serba ketat lak…nk beli baju baru, cam alang2…tinggal dlm sebln je lg..hurmphh.

Masih drive to and fro work…Ok je…dulu pon drive je smpai nk bersalin. Not a big issue.

Alahan? Xde sgt jugak. Nothing obvious. Igt lagi, dulu x suke btol kari…skrg, boleh sengih lebar bile balik umah mak, mak masak kari.. heheheh..ngidam pon xde bende bukan2…ape2 yg teringin, Alhamdulillah, dpt je…teringin ni bukan nye ape, ni gara2 ternampak org upload gmba mknn kt fb or IG la ni…durian, ketam, cake, donut, sushi…so far dpt je semua tu…xde le mintak benda2 yg susah didapati.

Kakak Nurin? Nk masuk 2y2m. Makin keletah. Masih kurang bercakap dgn ayat/words yg betul. Kata org, kepetahan budak bercakap ni based on dgn siapa dia bergaul…kt umah babysitter, ade sorg kakak dlm 3 thn lebih…and dia ckp pon mcm pelat n x berapa petah..so maybe Nurin pon lebih kurang…but simple instructions, dia mmg paham. A-Z, dah kenal, tapi x reti nyanyi ikut sequence. Kekadang ikut sukati dia, bile tunjuk D, dia sebut dog, huruf I, sebut Ice cream…tunjuk monkey, sebut M…huhuhu…konsep ikut suke/ikut mood.. mmg I x berapa emphasize kt dia on the ABC song, I lebih byk expose dia pd video yg phonics. Tp utk numbers lak, I dah buat silap. Dia mcm igt numberstu mcm alphabets…dia blom dpt nk kaitkan numbers as counting. Yg dia tau, dia kenal all the numbers, and tau jari dia ade 10.

In terms of food, according to kak pidah (her BS), elok je makan ape yg disuap…maybe sbb kt umah BS ade geng, mkn dgn kawan…dgn weols, I kena pndai tackle interest dia…make sure jgn bg susu dlm 2 jam sblm mkn, pakai pinggan kita, bukan pinggan dia, n kalau xnk, sumbat je jugak dlm mulut dia, kasi dia rasa…kekadang dia nk, kekadang dia mmg amuk xnk…ikut nasib.

Lately ni, sejak last weekend, tetiba dia xnk ngan abah..mandi, salin pampers semua nk mama…abah cuit, terus ngamuk, marah2….adoiyai anak…mama makin sarat, tp ku turutkan jua…selagi berdaya, I’ll try my best to attend her needs and wants…bile dh xmampu, especially bab yg lately ni dia asik tdo lambat, mmg mama bolayan…mama tdo je dulu…pepandai lah abah layan…tp abah kata, abah pon kekadang tertido dulu…hahaha…ckp pasal tdo, dia jugak suke tido sambil meleseh/menyondol mama…beria mama beli katil n tilam king size last month, kena himpit jugak…abah kekadang give up, abah tido bawah (kt tilam single yg patutnye was meant for nurin) sbb nurin suka tendang…kepala dia nk dkt ngan mama, abah, dia bg kaki! Huahuahua…esok pagi, I itgk, kami berdua je tdo atas katil, n mama lg sikit nk jatuh, dek nurin yg dok menyondol mama ke tepi katil…tp mama suke je nurin mcm tu…rasa diperlukan…kekadang terdetik jugak rasa risau, takut she’s overly attached to me, nnt bile dh ade adik camne kn? Tp again, positif! Anggap je la dia nk kn perhatian I skrg…seolah dia tau nnt perhatian tu bakal berbelah bahagi…so selagi boleh, mama layan nurin!

Nurin skrg minum susu Sustagen Junior 1+ tasty Plain (lengkap description kau)…dh lama stop breastfeeding, sbb mmg dh takde susu pon sejak mengandung 5 bln…tp tgn dia, masih liar menjalar, mencari destinasi…n masih jugak nk hisap! Kekadang, bile dh amuk sgt, I bg jugak…tp selagi boleh, I’ll try to distract her…kekadang it works…yg tak tahan tu bile dia nk menggentel! Sakit oih! Tu yg seboleh2, I xnk bg dah… ni dh 4 hari dia tak hisap langsung. Harap2 akan mmg x mintak lagi….bile dipikir balik, mungkin sbb ni jugak dia skrg tdo lmbt…dulu, I x larat nk layan, I bg je dia, kasi dia khayal, n senang tdo…skrg ni mmg xnk bg, tu yg lmbt dia tdo kot. Kot la!

Eh…panjangnye update kali ni..hikhik…sbnanye nk share psl persiapan baby…tp ni dh termerapik ke hal lain…so len kali je lah…hukhuk

Wasalam.



Our E-Invite by WeddingKami