Monday, January 28, 2013

KK Trip - Day 1 (Promenade Service Apartment)


So dari airport, we get a Innova ‘taxi’ utk ke Promenade Service Apartment. Rasenye rate dia sama shj utk any hotels yg kt KK city. Kalau taxi kereta biasa, RM 30. Utk Innova (can fit 5 of us and seat blkg diturunkan utk luggage) is RM 48. Memula bajet kompem kene amik 2 taxi ni. Tp the lady at the counter offer Innova after we explained on our luggage and so on. Lagi murah la kan.. so OK la.

The journey took us 10 minutes je…consider dekat. And masa tu tak byk traffic pon.


Rupenya apartment ni mmg bersebelahan je dgn Marina Court (yg nampak lg cantik) and Centre Point is just across the street. Mmg bebetol seberang jalan.

The taxi drop us dgn lobby apartment. Very basic lobby dia ni. Since nak dkat raya cina, so bile dia gantung deco CNY-like, rasa mcm nk check-in hotel Ah Hong lak…nampak cam cikai. Uhuk.


Sblm ni baca review org, tak bape paham sgt bentuk apartment ni. Dh sampai, baru tau. Sbb bile ckp apartment, I bayangkan apartment yg tinggi. But its not. It’s actually mcm flat 4 tingkat, yg bawahnye ade shop lots. Ade a few kedai mamak, grocery stores, 7 Eleven, Cyber Café, toys shop, a clinic, McD (kami x mkn ye.), sports shop and many more. Mmg very convenient dok sini.

Cut the story short, they recognized us as the one yg called in earlier, and fortunately, our rooms are ready. We booked 2 units of Studio Suite for 4d3n at 70++ per night. Altogether is RM428. The cheapest deal we could find. Infact lg murah dr agoda by RM5 (more or less) per night. Yeah. We’re cheapskate like dat sampai 5 ringgit pon nk berkira. Hahahaha. Oh yes. We booked directly from Promenade Sevice Apartment website http://www.promenadeapartment.com.my/

Our unit (3212 and 3213) is at Blok 3, 3rd floor. Apartment ni ade 4 Blocks. The lobby is at Block 2. Tp boleh je u dok Blok 3, naik lif blok 2…tembus je..Cuma jln jauh skit la dr lif. Unit kitorg tum mg paling dkt dgn lif. So ok la…as mentioned in many reviews, corridor apartment ni mmg tak bersih skit. Takdela sampai tahap kotor. Tp mmg ade bau yg kurg menyenangkan and rusty skit la. But overall is acceptable, sebaik shj weols masuk unit.


Our Studio Suite tu ade King sized bed, tv (basic channels), sofa, full length mirror (Nurin’s fav!), oven, stove (siap kuali sudip bagai), basic kitchenette, kettle, fridge and closet, bantal ade sediakan 2 (on the bed) and another 2 in the closet. Bilik air mmg basic. No bath tub. Ade review org katanya ade bath tub. But our’s don’t. mmg sgt selesa biliknya. We loved it. Luas pon just nice. For the price we paid, mmg berbaloi sesgt.


IN terms of location, consider OK. Mmg tmpt2 yg best is walking distance. Mcm Filipino Market tu. Nk ikutkan, mmg jauh…dlm 15-20 minit walk. Tp sbb sepanjang jln tu, mmg lalu kedai2 yg boleh disinggah, so tak terasa sgt. Especially the warisan square. Mmg mcm2 ade. Kalau yg ter’short’ duit, kt situ ade RHB Bank. Weols yg dok menyorong stroller ni pon boleh handle d distance, apetah lg org yg berlenggang kangkung kan. Hikhik. Tp bile dh penat, mmg bercinta jugak la nk jln balik tu.



Tapi kan, weols ttp jeles dgn org yg dok Le Meridien. IMHO, Le Meridien is the best hotel to stay, Location wise. Kalau yg tak kesah bajet lah. Tp kalau bajet, and nk jugak location yg best tp taki kisah kalau hotel tu mcm Rumah Tumpangan Ah Hong, boleh try AJ Hotel. Sbb these 2 hotels mmg mengadap waterfront and the Filipino Market. Turun naik 10 kali pon no hal. And to me, tak perlu pilih hotel yg dekat dgn Jesselton Point (utk Island hopping) sbb kite pegi situ sekali je. yg penting area Filipino Market. Sbb sederet tu lah pasar ikan masin, pasar jual amplang, Pasar yg mkn best2…huhuhu

Pendek kata, mcm kami yg dok Promenade Apartment ni, sbb kami berjalan kaki, we mostly keluar sekali shj…. Takde la keluar pagi, tghari balik, petang keluar semula. Mmg penat le gitu….

So I guess that’s it on the Apartment, nnt I cite on what we did the first day tu.

Wednesday, January 23, 2013

KK Trip - Day 1 (Part 1)


Dah lama gak beli flight tiket ke KK ni…somewhere last year…nk kata murah sgt, x jugak…sbb dh ade anak kan…our return tix for 2 campur baggage, dlm 360 tak silap…then for Nurin, kene tambah 100 utk return flight…so consider 500 la…nk cuti punye pasal, redha jee…tapi sbb flight beli awal, so tak terasa sgt duit keluar selepuk…kire ok la ni….

So our flight JHB-BKI initially was at 10.30am, while BKI-JHB at 1.30pm. Tapi about 2 weeks prior to that, AirAsia bg SMS and email on flight reschedule notification. So the flight JHB-BKI departs at 0945 and BKI-JHB at 1230. Alhamdulillah. Xde delay.

 




  

So hari pertama tu, flight pagi kan. Nurin bangun awal! 6am dia dh terjaga and sengih2…nasib mood cantik. So I on kn Barney on laptop, kasi dia tgk while I solat and siap2kan mama. Oh yes. Mlm tu kitorg tido kempas. Wiken kan. Plus lg dekat g Senai dr kempas. And yg penting, ayah hantarkan…huhuhuh.. first cucu’s first flight kan…hahhahah

Lepas bfast, by 8am++, kitorg gerak dr umah...sampai airport ard 8.30am. sama2 dgn akak. Oh ye. Weols gi sana berlima. Dgn my sis n her husband. Kebetulan kitorg nk g holiday tmpt sama, so decide g same time. Dpt save duit mane2 yg patut kn.



Pas tu sampai sana, upenye akak x bfast lg..so g KFC. Then I terigt yg bag kene checkin 45mins before depart. So I terus gi checkin luggage. Beratur sekejap. Yg menggerunkan tu, I beli 15kg je. And guess what??? Our luggage yg 1 bag itu je, dh 14.9kg!!! hahahah…semput eden! Mmg plan nk checkin bag besar tu je..yg backpack tu as hand carry. So selamat la kt situ. Tetibe settle je my turn, org kaunter to announce KK final call….kabut call my sister suruh dia dtg skrg…nasib sempat. Dia pon beli 15kg. her bag 14.3kg..huhuhu…nyaris2 je kitorg nih.



Pas tu, terus masuk departure hall.. Boarding pass dh siap2 print after web check-in a few days b4..so ok je semua..setgh jam gak lepak kat situ tunggu flight. Sume mmg tgh semangat kn…so x terasa sgt menunggu tu.



Ade kejadian masa ni. Nk dijadikan cerita, weols kn bwk stroller. So masa tgh tunggu flight tu, Nurin dok bertatih. So I letak la stroller dia one corner. Bile diorg announce kitorg dh boleh masuk flight, I pon menonong je jln g flight. Smpai dh nk naik tangga flight, my sis teringat kn stroller. Ape lg, terkujat la mak! Terus berlari naik airport semula. Nasib sempat…hahahha…



Dlm flight, belum sempat take-off, Nurin dh tido…fuhhhh..mmg lena sungguh dia tido…masa takeoff tu mmg I biar dia ngempeng..smbil I cuit2 kasi dia mimilk…takut telinga dia berdengung kn…Alhamdulillah ok je..n she slept thru, smpai la kitorg dh collect luggage kt Terminal 2 airport KK…huahuahua..

 









Nurin bgn tido tum mg ceria sesaje. Lega mama…bagus jugak dia tido lena sepanjang 2jam setgh tu. Sbb lpas tu weols byk berjln. So dia tak meragam…



Sampai airport KK, terus call Promenade Service Apartment about our arrival. Unfortunately, they claimed that our room is not ready yet. However, they offered us their luggage room, so that we can go jln2 cari mkn sementara bilik siap.

Ttg hotel, kite cerita next entry k….


Monday, January 21, 2013

Gastric-Like Pain

Balik dari KK, dpt 'souvenir' yg tak diingini. Food Poisoning. Only Hubs and I kena. Akak and BIL ok saje. nnt I'll story in detail ttg kejadian ni

Skrg ni tgh cam konpius. arini dah day 7. husband dh fully recovered. tp I masih lg sakit perut berkala. sakit yg mcm gastric. Abdominal Pain to be precise. dia dtg sekali sekala, mcm contraction nk beranak tu. dtg dlm 5 saat. smpai kene stay still tak bergerak sbb skt. bile x 'datang' I ok je. tp bile 'dia datang' memang terkejung jap.

mkn bole laaa...walau kekadang ade jugak muntah. tp at least i boleh minum. susu pon mmg dh kurang sgt2 ni. hmppph.

last thursday, jumpe in-house doc. dia bg referral letter utk g Regency Specialist utk masuk IV drip. tp I malas nk g. konon dh jadi mama kn kena kuat. lgpon, siapa nk jaga Nurin? Mak dh la gi KL. hmmm...so smpai skrg I bertahan. tp smlm, skt yg tak berkala....skt sepanjang malam! terpaksa meniarap sambil tekan perut ke bantal. tp psycho, mesti bertahan! sbb ptg ni i ade presentation. Alhamdulillah, pagi ni 'dia datang' berkala..so kira ok laaa...

Skrg ni, nk tau...mmg perlu ke IV drip utk org yg kene food posisoning yg kes nya prolong like me? doc tak kasi ubat...sbb dh byk ubat I telan. tp masih skt. how?



Our E-Invite by WeddingKami