Tuesday, August 28, 2012

Bukan kisah Raya 2012


Xnk update pasal raya
Ini bukan post pasal raya kami
Masih tiada hati nk cerita pasal raya

Ini hanya sesuatu yg random
Tentang si kecil kami
Yg sudah 10m4w umurnya
Minggu depan, sudah 11 bulan

***
Nurin Balqis sudah kelihatan seperti toddler. Badannya yg tidak lagi semontel dulu, membolehkan dia masih lagi menyarung baju rompers 6-9m…Cuma dr segi ketinggian yg buat baju nmpak agak ketat…saya masih memilih utk memakaikan romper utknya di siang hari. Mudah dan cepat. Ringkas. X payah susah2 nk cari baju dan seluar yg sepadan. Suami dh banyak kali tegur kasihan tgk anak pakai baju mcm ketat…pdhal bukan ketat sgt pon. Ok je lagi sbb baju tu memeri kainnya. Ye lah…nnt kita cari romper size bersesuaian…tp x nk beli loose pack...mahal..sehelai 10-15 ringgit…lagi murah kalau belik yg 5 helai, 35 ringgit. Dasar mamanye ni… -____-

Dari segi kesihatan, tidak dinafikan, memang bukan kelebihan Nurin. sering sakit sejak kebelakangan ini. Baru minggu lepas baik dr episode dmm+batuk+selsema, mlm raya, demam lagi…bukan calang2 demam…jejak 39.1deg! tapi sbb dh biasa, saya dah tak mudah melatah. Dengan bekalan supp (ubat bontot), suhunya turun….tp 6-8 jam kemudian, dmm lagi…tiada selsema.tiada batuk. Kami tidak membawanya ke klinik. Sbb mmg dh tahu tiada perbezaan rawatan pun. Alhamdulillah, raya kelima, demam tidak dtg lagi. Mungkin kerana nak tumbuh gigi. Atau mungkin ‘keadaan’ sudah reda masa tu. (akan diceritakan kemudian)

Makan? Masih ok. Baru semalam mula makan separa pejal. Tiada lagi bubur. Mungkin seleranya telah berubah. Semenjak raya, saya perasan, Nurin tak berapa laju menikmati bubur. Saya cuba suapkan nasi yg kami makan, laju! Maka, saya menanak nasi lembik utknye, dicampur dgn sup ayam sbg kuah…laju! Alhamdulillah…dah besar rupanya anak mama ni

Nurin makin galak ‘bye-bye’…salam? Masih ikut mood…kalau tengah mengamuk yg tidak tahu sebab musabab, bawak je lah keluar, sambil kata ‘bye-bye bird’, kompem senyap sambil mata meliar mencari bird. Oh. Juga mule mengenali patung kucing yg dibelikan maktok di pasar malam…sebut saja ‘miawwww’, dia akan cari patung kucing….kalau berada di luar rumah, sebut ‘bird’, mendongak sambil mencari kelibat bird. Sebut ‘miawww’, menunduk mencari kucing…. Bijak anak mama… 

Akhir2 ni, makin manja menjeng…. Susah untuk dibiar main sendiri…pantang melihat mama atau abah jauh sikit, merengek bukan main.. oh yes. Kalau mood tgh tak elok, jgn sesekali sebut ‘Eipp’ di hadapannye. Nescaya, beliau akan telangkupkan muka, dan berjuraian lah air mata seolah didera…nak dipujuk, agak susah yea! Ambil masa. Tapi kalau tgh happy, kita sebut ‘Eipp’, dia pon menyahut ‘Eipp’…hahaha

Masih breastfeed. Tapi sejak timbulnya gigi bawah yg comel tetapi tajam itu, aduhai…mencabar….kalau mmg niat dia utk menyusu, mmg ok…tapi kalau hanya mahu ngade2 n bergantung, siapla mama. Dia akan hisap 2, 3 kali, sambil tenung muka kita. Tetiba, dia akan berhenti hisap, dan gigit perlahan2…masa tu la saya akan terus seluk jari kelingking dlm mulutnye and lepaskan sumber susu…tersengih2 Nurin. nk marah lama2 pon x boleh. Comel sgt muka polos tu! Setakat ni masih belum berjaya men’denda’ Nurin tiap kali menggigit. Redha je….



Itu je lah kot. Nnt cerita lagi.k bai. Salam.

Our E-Invite by WeddingKami