Tuesday, July 17, 2012

8 months

Note: dh lama entry ni terperap...I thot I've published it, but I didn't. Nurin pon dh 9 months ++..huhuhu
 
********************************************
 
5-8 months is quite a challenging phase for Nurin Balqis. Bermula dgn hospitalized for 3 days at 6 mth, Nurin asyik sakit. Demam-Batuk-Selsema-Cirit silih berganti. And her weight pon masih within 7-8kg for those 4 months. Tak memberansangkan. Tapi masih acceptable according to the growth chart yg dlm buku pink tu.
Maybe sbb berat Nurin dh naik agak byk masa first 5 months, so bile jejak 8 mth, and weighs only 7.85kg, x nmpak weird sgt. But still, 4 months, and hanya gain/loose 100-200g each, agak merisaukan kami.
Nak kata tak makan, as I mentioned in earlier post, dia mkn…tp mmg x byk. Susu, masih maintain. Since 2 months, and taken care by  MIL and now Kak Pidah (new BS), I masih bekalkan 7x3oz every day. And selalunye habis, cume kadang2 ade extra 1 or 2 bottles.mungkin all the nutrients byk diserap dlm tulang n otot…coz mmg dia makin panjang….
Tentang asik tak sihat ni, I berserah pada takdir. Many said fully bf baby jarang sakit. But that does not apply to my lil princess. Kalau the first few months, asyik I yg sakit, now Nurin pulak yg sakit. Mungkin ini dugaan Allah. Kalu dulu peha dia berketul, skrg mmg nmpak susutnye.
Walau ape pon, despite being under the weather, she's still considered as a happy and healthy (in terms of developmental growth) baby
·         Agak makin mudah utk bg ubat.
·         Masih tidak kisah dgn org yg tidak kenal. Kalau pergi makan, pekerja offer dukung, no problem utk Nurin. dpt mama n abah makan. Tapi kekadang tu risau gak. So kene berhati2 lah. Kalau gi wedding pon ok je…ade je yg sudi jd babysitter tak berbayar…huhuhu
·         Dah pandai tepuk tangan! But not really bila I nyanyi pok amai-amai…sbb I jarang nyanyi kt dia lagu tu…tp mmg suke tepuk tgn kalau dia berjaya buat something….and bile angkat 2 belah tgn n say 'yeayyy' pon dia suke….
·         Belom merangkak dgn betol. Hari tu dpt merangkak 2 'langkah' je. Biasanya dia akan menyusur mcm army tu…she mostly use her left arm to push herself. Huuhu
·         Baby talks! Bile I record, and show them back to her, she'll laugh and giggles. Mcm paham je… and her babbles started to sound even more prominent mcm 'baa-daa-maaa' and followed by semburannnn…huhuuh
·         Suke sangat2 barney and Sing Sing Together App songs… kalau tgh amukan, bukak je lagu sing sing, InsyaAllah senyap
·         We already brought her swimming every week. Suke sgt! Tp ni maktok dh bg warning suruh stop swim sbb mcm dh start lelah. Tp I rasa, kalau lelah, swim is d best. Tp xpelah. Ku turut perintah.
·         Remote and kunci lebih menarik perhatian dr segala toys. Mmg dh lama mama x beli toys baru utk Nurin. huhuhu
·         Sgt suke passing kunci dr tgn kiri ke kanan and so forth…sambil bebel bahasa dia
·         So far, I masih boleh solat tanpa diganggu. Sblm solat, I akan ckp kt dia "Mama nk solat yea. Nurin dok sblh mama. Jgn kacau, k?" Alhamdulillah. Mmg dia dok je sblh diam2…tp once I bg salam (dia mmg kt kiri I), dia pon akan bg 'salam'. Kekadang dengan senyuman, kekadang dgn rengekan…hahhahah
·         Suke melonjak and suke bile abah wat sofa cam naik gelongsor….terkekek2 ketawa
·         Sejak sakit, makin kerap menyusu tgh mlm…kekadang tu smpai 3 kali…nasib masih bf…so selak je…tp ade masa, dia nk ngempeng. Tu yg I lemah tu.
·         Kalau dh lapar, segala umpan or sing sing takkan jalan…mmg amukan smpai hentak2 segala…menurun perangai siapa la ni….hohoho
·         Dh start pakai walker masa 7 bulan. Maktok belikan. I wasn't sure about it at first, tp demi memudahkan her caregiver, I give in. and skrg, memudahkan I jugak on wikens…pendapat memasing la kan.
 

Our E-Invite by WeddingKami