Wednesday, June 20, 2012

8m2w

step by step
no rush syg

Published with Blogger-droid v2.0.6

ok

ok

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, June 15, 2012

Introducing Solid Feeding is no easy peasy

Hi.
Lama sgt2 sgt2 sangaaattttt x update about my little princess
Padahal byk sgt nk update
Especially on her milestones
On her first solid food
On her first admission to the hospital
On her first giggles
But all that is months overdue
She’s now 8 months


Still fully bf
Started her solid 10 days to 6 months with banana puree


Gobbled up whatever I prepared
Admitted to Regency Specialist due to high fever on the day she hits 6 months
3 days in the ward, stop solid for those days
Ngempeng sahajo


Keluar spital, her appetite went down the drain
We suspect that she’s phobia with whatever we feed her
Cause she hates meds!
And setiap kali nk suap, dia akan ketap bibir kuat2
Sbb igt kita nk bg ubat
Macam2 I tried to get her appetite back on track
And only Pear puree berjaya dihabiskan.
Yg lain, akan dibuat muka, maka terjadilah ‘mama bersilat nk bg anak makan dan anak melalak bagai didera’.

I did took an easy way out by preparing Pear Puree every day for her
Sbb itu je pon yg kompem2 dia akan makan dgn happynye
Tapi, sampai bile dia hanya nk mkn Pear je kan?
Mau jadi picky eater sampai ke besor


So I did some experiment…
Start bg dia bubur and oat
Sgt tidak memberangsangkan penerimaannya
Then I read at HSFYYB group, many mommies face the same thing
Baby kurang mkn at first but lama2 skit baru jadi ‘pemakan’

So I told myself to be patient and don’t give up
Tak kesahlah kalau I balik keje, penat, dok kupas, potong, stim/ tanak bubur,
blend to puree, then tapis lagi
Tapi nurin cume mkn ½ sb, and yg lain jd ‘tetamu’ rubbish bin, I puas.
Sbb itu air tgn i

And Alhamdulillah, berkat kesabaran I,
At 7months plus, Nurin started to eat seriously
Walau x byk mana, tp she actually started to makan ‘real’ solid food
Yg paling kompem boleh terima is bubur + carrot/bayam merah.
Kalau campur salmon or ayam, dia masih makan…
Tp kalau xkene pd mood nya, mmg tak habis la


I haven’t started on tumis menumis bawang lg for Nurin
I know I should, but Nurin’s development on solid feeding, agak slow.
So I have to slow down, and let her enjoy and get used to bubur
Maybe at 9 months baru I start on tumisan, and maybe egg yolk
Masa nk try ayam pon, I takut2
Coz Nurin has eczema, I takut dia allergic ke ape kan
Alhamdulillah, she’s ok with chicken.


And I masih blend, and tapis her food
She will accept textured food if I feed her with my own fingers
Yg I pernah try, our rice, grapes and kismis from Mekah

I akan lenyek, suap pakai jari, sengih2 dia makan



Bila I suap pakai spoon, buat muka….huhuhu

Tapi, sampai bile nk bertapis je kan
So I cheat a bit, I masih tapis,
tp I akan scoop jugak food atas tapis tu sikit, and mix dlm hasil tapisan
so far ok….gradually I akan tambah more textured bits into her food
dgn cik princess ni, mmg kena byk bersabar…huhuhu


I admit, I masih dlm learning phase dlm Nurin’s solid feeding
I haven’t have the guts to be as adventurous as other mommies
Mcm buat finger food, pie, lempeng, pasta and so on
Nak sgt buat (tapi takde oven!) sbb cam best je
Tapi x pe la…slow2 k mama


Bubur ni pon Nurin baru je dpt terima
Bagi dia a slice of pear konon2 nk BLW pon tak berjaya lagi
Dia hentak2 je then campak
Namanye nk masuk mulut, mmg tak

Oh yes. Nurin bukan jenis yg semua bende masuk mulut
Dia cuma suke jolok tekak dgn jari kecil dia tu
But seldom with ‘things’
Bukan langsung tak, tapi jarang….
Bg teether pon dia tak gigit
Dia suka hayun2 things, then campak
Mama pungut, bg balik, hayun2, campak, sengih.

Air masak?
Memula I spoon feed. Ok je
Kekadang kalau dia cam dh xnk mkn, I umpan dgn air masak
Dia suke…hihihi..
bile dh ralit ngan air masak, I cheat dgn suap food lak
Buat muka, tp telan je..huhuhu

I try suap pakai cawan plastic, lagi suke!
So nnt nk beli one special cup for her.
And maybe a bottle yg pakai straw.
Sippy cup mmg tak jalan
Dia gigit2 je spout tu…x sedut pon…huhuhu


OK la…I guess this is for now
Update ni pon sbb baru dpt transfer pics
Nama je keje in IT Dept
Tp lembab nk figure camne nk transfer pics…huhuhu
Danggggg

Our E-Invite by WeddingKami