Tuesday, February 28, 2012

An Bebe Booster Seat


About this seat,
The main reason I started to scout for a booster seat is
Sbb Nurin dh tak suke dibaringkan berjaga
Kalau kita baringkan, dia akan terus meniarap
Tp bape lama sgt dia boleh tahan on her tummy kan
And dia pon masih belom reti nk terlentang semula
So kite kena tolong

Kalau kite dudukkan on our lap,
Dia suka
Boleh bertahan laaa
Mcm dok dlm car seat
Kekadang, kalau dh amuk sgt,

I masukkan dia dlm kete,
Dok dlm car seat…..terus senyap
Mcm magic gitu
Then I know, dia mmg nk duduk je



So mule la sesi cari harga paling murah
And bace review org
At first, I igt nk beli second hand je
Tp tak jumpe!
Dulu masa xnk, I tgk ade je kt mudah tu
Maybe dh habis dibeli org




So finally I made up my mind
I bought it o9 at OBW – 159.90

Why I chose An Bebe over the famous bumbo?
Firstly, Nurin is on agak ‘debab’ side



Bumbo is slightly kecik dr An Bebe
An Bebe ni pon dh ala² ade ruang skit je lagi utk dia membesar
So kalau Bumbo, mesti ngam² sgt


Plus, Bumbo kan mahal skit
Extra about RM30 kot
Tu pon harga without tray, tak silap
Kalau tambah tray, tambah lg ongkos.
Anbebe, dh all in…


In terms of colour, Anbebe ni cume ade 3 kaler je
Pink, Blue and Green
Why I chose green?

Well, as semua tau
Baby boleh/mahu dok dlm booster ni, kejap je
I mean dlm beberapa bulan je
That’s why ramai yg kata tak berbaloi beli
Tapi to me, kalau it serves u right, n memudahkan keje penjaga,
Why not kan?


Tp ni pendapat masing² la kan
To me, kalau baby dh tak nak lg duduk dlm tu
Or dh outgrown, we can sell it
Ramai je yg nk beli second hand kan
Ala…lagipon seat ni very senang dibersihkan
Boleh lap2 je…tak mudah worn-out



Tak pon, nnt bile ade anak lagi, boleh pakai lagi kan
Sementara nk tunggu 2nd anak from us (yg entah bile)
Bole bg sedara yg ade baby pinjam
X salah kan?
That’s y la beli green…universal
Tak gender bias..hiks



tu je kot
daaaaaa

p/s: video budak 4 bulan bercakap

Friday, February 24, 2012

Tiada lagi 2 pipi gebus yg mulus

as mentioned in previous post,
pipi Nurin sudah tercela

At first sight, rasa mcm...peghhhh...teruk nya luka anak ku
tapi bile dh tenung lama²,
timbul rasa insaf, n syukur
nk dibandingkan luka kecil Nurin
dgn kesakitan ribuan lagi anak kecil lain,
Subhanallah......

sekurang-kurangnya Nurin masih lagi aktif after kejadian
btw, ni the first ever pic yg i amek sebaik je masuk kereta



nampak darah tu mcm masih basah lagi
kalau sentuh pon, ade stain drh pd jari

smpai rumah, I langsung tak lepas kan dia
nk simpan ebm dlm fridge pon smbil kendong dia
rasa mcm kasihan sgt kt anak
tak nak dia rasa dia tak disayangi bile dh luka



tp Nurin is just being Nurin
dia happy je mcm biasa
keletah mcm biasa
ketawa mcm biasa
as if luka tu takde pape pon pd dia

infact, tido pon mcm biasa
meniarap smbil gesel2 muka pada alas
mandi pon ok je

ni pic of second day after kejadian



luka nampak dh kering
dh terkopek pon

kesian anak mama
berparut dh pipi gebus dia
hopefully, parut tu akan hilang


tapi kalau tak hilang pon takpe
mama and abah tetap sayang Nurin
hingga akhir nafas kami...InsyaAllah

Thursday, February 23, 2012

Pengguna Buai / Baby Swing, Please berhati-hati!

Sejak pregnant lg I've set in mind
And dh bitau awal² kt hubs
Yg I taknak ajar baby I pakai buai
Sebab?
First and foremost, we travel quite a lot
Takde la gi jauh pon
Tapi masa tu lg mmg dh tau
Yg kami akan kerap ulang-alik antara 3 rumah
Our own place, mak's and mama's
 
Masa tu, I ingat, kalau baby dh dibiasakan dgn buai,
Nnt dia takkan dpt tido tanpa buai
So, takkan weols nk kena beli 3 buai kan?
Which is sgt tak masuk dek akal
 
Tapi kami merancang, tp mak menentukan
After 1st week mak jaga Nurin while I went to work,
Mak beli buai
I got the hint bile SIL ade komen kt fb on one fine wiken
Ckp "Mak ade surprise 'besar' utk Nurin"
I tak tau kenapa, tp I terus boleh agak dia beli buai
 
And since then on, siang, Nurin mmg tidur dalam buai
Tp Alhamdulillah, at night, she can manage to sleep without one
We're lucky.
So that's the story of how Nurin was introduced to buai
 
That's not the main point of this entry
Nak dijadikan cerita,
Terpaksa beli 3 buai wasn't the main factor I tak berkenan dgn buai
It's the safety!
 
And perkara yg paling digeruni n ditakuti,
Dah berlaku pon semalam.
 
Nurin jatuh buai!!!!
Infact, buai tu yg sebenarnya jatuh!
 
Tali yg menghubungkn spring and frame buai….putus!!!!
Maka bile tali putus, the whole buai rebah/jatuh!
Bile buai jatuh, opkos anakanda yg tercinta,
Yg sedang enak dibuai oleh maktoknye, turut jatoh
And some part yg tak tau which part exactly,
Tapi I suspect the spring la
Telah mencederakan pipi mulus anakanda ku!
 
Luluh rasanya hati ni bila ptg smlm
Masuk je rumah mak
Mak tetibe mintak maaf byk² dgn muka yg serba salah sgt
Suara pon mcm terketar2
Smbil dukung Nurin
I wondered why
 
Tp bile nmpak je pipi nurin, I terkaku sekejap
Ape yg mak ckp pon I dh tak dgr bijik butirnye
Yg dlm otak dan hati ini, kasihannya anak ku…
Seboleh² I tahan diri dr menangis or tunjuk any negative reaction
 
I amik Nurin, I duduk
we stared at each other blankly
Sambil tu, mak cerita ape yg terjadi
And I listened.
 
It wasn't mak's fault
Infact, it could happen to anyone
Kebetulan je masa tu mak tgh buaikan Nurin
Utk tidurkan dia
And tali tu (yg rasanya mmg dh haus sbb hari² bergeser dgn besi) terputus
 
Nasib baik such thing berlaku masa mak mmg tgh attend nurin
Bukan masa Nurin tgh lena tidur sendirian
And nasib baik jugak buai tu dialas dgn bantal dan tilam
Jadi bila buai tu terputus, Nurin tak terhentak terus ke lantai
Rasanya kepala dia pon mmg takde cedera/benjol
Cume pipi kanan, dlm 1cm di bawah mata yg tercedera
Lebam n ade 3 carik luka
Tak dpt bayangkan kalau yg terkena adelah bhgn mata
Astaghfirullah….
 
Luka tu berdarah masa jatuh,
Mak kata melelh la jugak, smpai kena baju mak
tp by petang, dh kering
 
So for now, I sapu kan minyak gamat hanya masa dia tidur
And Purelan when she's awake
Sbb dia suke garu muka nya and suke jugak menghisap tgn
So I takut kalau dia tersapu gamat tu, then masuk mulut
Kalau Purelan tu, takpe
Sbb mmg safe utk baby (I actively using it masa awal² bf dulu)
 
Alhamdulillah she can sleep well last night
I je yg risau siap pikir nk beli handyplast bagai
Sbb Nurin kn tidur meniarap
I takut kalau dia gesel muka dia ke katil, akan rasa sakit
Tp dia selamba jeee
Maybe mmg tak sakit kot
Kite yg tgk je rase ngeri
Sumpah ngeri
Nnt kalau esok I bwk cable, I upload gamba dia k
Harus diupload….sbb kenangan kan….
 
So to all parents yg guna buai, hati-hati k
Kerap² la cek keadaan buai anak korang tu
Make sure tip top condition nye
And please alas buai or bawah buai dgn tilam / comforter / bantal
Baik comforter la, besar skit,
So kalau baby dh lasak n terjatuh ke,
Dia tak jatuh terhantuk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friday, February 17, 2012

This and That

It has been a while kan?
Bukan tak nak update
Tapi malas
Lagi la dgn xde internet connection kt umah tu
Nk harap kt ofis  ni, Cuma allocate 60mins per day for blog
So masa yg ade tu lebih byk diguna utk blogwalking je
Blog sendiri tak berupdate….miahahhaa
 
Nurin's monthly progress pon dh byk bertangguh
Tapi ade je dlm draft
Cume tak publish je
 
Gamba pon lama x update kt fb
Speaking of fb, lagi la lama tak bukak
Kt opis ni mmg takleh bukak fb
So forget It je laaa
Ayah selalu tanya nape dh lama tak update gamba nurin
Huhuhuhu…
 
Since ade a few bende nk update,
Update sekaligus je la
Ni pon update pakai email
Pics pon x dpt nk letak coz lupe nk bwk cable nk transfer pics
Byk gile alasan…. Pfffttttt
 
 
In point forms
·         Last weekend, ayah, mama n girl sleptover at our new crib. Khamis tu ayah hantar katil utk letak kt bilik diorg, specifically utk mama. Oh, ade kerusi n sofa jugak…rupenye diorg beli sofa baru…dlm diam²…dh ade yg baru, yg lama dilanting pd kita…mama siap sediakan kuah laksa johor. So ahad tu kami semua menjamu laksa johor …first time makan ramai² kt umah kami…dok atas lantai mkn atas coffee table je…yea…kami masih belom beli dining table…and masih belom terasa nk beli. Tgk la nnt nk dekat raya ke…hahahha
 
·         Having a baby with eczema, sgt costly! Segala mak nenek sabun, lotion, baby oil, minyak urut and bedak terpaksa dilupakan begitu shj…mak pak nye la yg terpaksa pakai…tak kan nk buang kot…byk lagi, n wangi² pulak tu…belen anak, mak pak pakai. Utk anak, terpaksa beli cetaphil yg berharga 19.20 utk botol kecik. Pengsan! Nasib Hydrocort cream tu doctor boleh prescribe. So bole claim je nnt. Dh tu pulak, mengada, tak bole berpanas. 2 weeks ago, balik Pontian, bwk Nurin jump nyang dia….umah kampong, kan, dh la skrg cuaca mmg panas….dok amuk je…last² bukak segala, tinggal diaper je…5 jam kt sana, 5 jam la dia berlengging. Happy je lak tuh. Makanya, umah kami pon terpaksa la pasnag air-cond…bilik atas tu mmg bahang…a few nights gak Nurin tak leh tido…once pasang air cond, first night tu, dia tido lena, straight dr 8.30 smpai 6.30pg….terkejut mak!
 
·         Work wise, masih lagi takde hati sgt kerja kt sini…nk dekat sethn dh…tp masih belum dpt rasa the passion. Terfikir nk cari kerja lain, tp syg nk kuar dr company ni…sbb benefits dia mmg best! Tp Cuma tak suka sbb KILANG.
 
·         Am thinking of getting an insurance for Nurin…baru smlm survey and contacted someone regarding Prumychild. Sbb I pakai PruBSN kan, so harus la survey yg under one roof dulu…he quoted 100 per month. The coverage pon mcm ok…tp kene bincang dulu dgn hubs.
 
·         Tentang rumah, rasanya kami dh fully settled down. Cuma masih mencari idea mcm mane nk divide kn hall dgn dapur….sbb rasa cm awkward sbb org yg tgh tgk TV, boleh terus nmpk dapur directly. Bak kata hubs, kalau org dtg, kita nk minum air kt dapur pon cam x sedap ati.
 
·         Oh yes! We  I finally bought a booster seat for Nurin. I did not get the bumbo coz ade baca review, compared to An Bebe, bumbo seat agak kecik/sempit skit. Ade sekali tu test kan Nurin on booster seat tak igt nama, tp from Simple Dimple kt Fab Mom, its too big la pulak. So settled dgn An Bebe…bought o9 from OBW.. mmg just nice je utk Nurin. Hubs mmg menentang la memula tu…lagi lak dgn harganya yg agak pricey tu kan. Tp bile dia tgk anak dia boleh bertahan dok dlm tu, dia ok je….coz lately ni, Nurin mmg susah nk dibiar baring. Dia suka didudukkan. So bile dh ade An Bebe seat ni, snang skit. Balik keje, masuk umah, letak dia dlm seat, on tv, dptla I settle pape yg patut kejap. Mak pon kata snang skit keje dia sjak ade seat tu. Boleh la dia masak dgn tenang skit.
 
·         I personally feel yg 2012 is not a good year for me, health wise. I've been sick from day 1. From one to another. I hope bende ni takkan berlarutan ke 2nd quarter of 2012. Tp kan, ade sorang colleague ni yg sama² pump, I cerita la yg I selalu skt kan…dia kata, dia dulu pon sama, masa baby dia <6months.dia mmg bf anak dia. And dia selalu demam la, cough la, flu la…tp anaknye,sihat walafiat je….sama la kami…setakat ni, Alhamdulillah, Nurin ok je…except for the eczema bit.
 
·         Did u guys listen to JOHARA PAGI ERA? Ahahhaha..I used to listen to HotFM pepagi nk gi keje sebelom ni…tp sejak Johan join morning show kt ERA, I beralih ke Era…walaupon kekadang bingit dgr Johan gelak, tp suka je nk dgr lawak yg kekadang bodo tu….pepagi, stress dgn jam, dgr benda yg lite², ok la kan….
 
·         Am thinking of buatkan passport utk Nurin. tp masalahnye, dh segan nk  amek cuti…ye la, I ni asek la MC la, EL la, hospitalized la…nk amik cuti semata², aduhai….segan! tp kena buat passport jugak…paling² pon, before raya, Nurin WAJIB dh ade passport…kalau tak, mmg sesia la kena maki dgn family sana…hohoohho…eh btw, nk buat passport utk baby, both mom n dad mesti hadir ke? Or salah sorg je pon bole? Anyone?
 
·         Hubs finally beli 'barang' idamannya yg ditahan² sejak tahun lepas. TV leper! Siap dpt 3 pairs of 3D glasses. 3D player mmg dh lama ade. Ni dh ade TV yg bole main 3D, tp cerita 3D je takde. Yg ade cumela channel ESPN 3D tu…bosan! Nk beli cd 3D, beratus woi!!! So perap je la…..tapikan, boleh kire bape kali kami tonton tibi leper tu. Coz most of the times, kami lepak dlm bilik sbb sejuk…so tibi kotak yg gabak tu jugak tetap ditatap..eh eh…tp apela maknanye umah ade tibi besar, tp xde tenet….adoiyaiiiii….nk amik unifi, ketaq lutut nk membayo tiap bulan! Nk amek streamyx, hmmmmmm….P1? forget it!
 
Eh…dh 10 points laaa
Cukup la setakat ni
k. bai!
 

Monday, February 6, 2012

Infection

I was discharged yesterday at 5pm
been spending 5 days hospitalized
since Wednesday
due to prolonged fever for the past 2 weeks

the kind of super high fever up to 40.2 deg with shivering
luckily I made the right decision to go to the hospital on that day
as my white blood cells (WBC) counts exceeds the normal range significantly
mine was 29000 while normal range is less than 12000 (if Im not mistaken)

u may google up on WBC for more info
as for my case, it seems like there's some infection on my blood
and guess what?
It was due to the recurrent mastitis!!!

so mommies....
If you're having the same prob as mine
which is recurrent breast engorgement, followed by high fever
and I had finished 3 courses of antibiotics
prescribed by doctors from the general clinic
but the symptoms still anticipate,
please please please go to the specialist

as for me, I called up my gynae @ my uncle
and he asked me to go straight to the hospital and meet him
he examined me, my mrs b and did a thorough scan
he doubt that Im having mastitis as mrs b were tender at that moment
so he ordered a Full Blood Count (FBC)
and explains the result, thus admitted me right away for septic workout

those first 3 days were the terrible
I'll be down with fever at any time
and it straight away spiked to 39deg++
never less than that
which makes me shiver to my spine
when Im fine, Im my usual self, happily expressing milk
for my dear baby whom I've never seen since wednesday

yeah...I still pump though I'm having fever
I still let her drink my milk even Im on antibiotics
many said it's not ok to feed ur bb when u're down with fever
but I had consulted the specialists, and they said it was OK
so no worries

after 4days of Augmentin BD,
no more fever
I was discharged after Im free from fever for 24 hours

now, Im already at home
healthy and happy to see my baby
However, it was only 5 days since I last saw her
but she has changed!!!! a lot!
she's more 'mesra', chirpy, reacts more to whatever u said to her
but the bad part, she starts to bite!!!!!
Oucccchhhh!!!!!
4 months, and she's already teething???
so early huh?

Our E-Invite by WeddingKami