Wednesday, November 16, 2011

Merdeka

sudah hari ke-45

not that I hate my 'pantang' days
sbb my MIL pon takde la strict mana
tp the fact that the 44 days dh over, sgt relief
at least lepas ni kalau nk keluar umah, x perlu la rasa bersalah

smlm lg dh mencemar duli
hubs dgn baik hati ajak keluar
bukan g mana pon
saje jejalan, bawak kete
nurin, tinggal dgn mak
dh mlm masa tu, kol 9
dia pon dh tidur....

last2, hubs melencong ke Today's
as usual, kalau dh ke sana, x sah kalau x memborong dvd

then otw blk, singgah Kamal
pekena tosai garing

by 10, dh balik dh
sejam je keluar...
tu pon dh dok teringat kt nurin....rindu!
si kecik yg dh pandai main air liur...huhuhu



then td pulak hubs bwk g Tesco
bukannye ade bende nk beli pon
just for the sake of taking me out je

sempat grab a rice cooker for mak
she kept complaining yg the current one dh mule meragam
so as a token of appreciation dia jage kami,
I bought her a new one.....

x sah la kalau si ibu ni keluar tanpa igt kt anak kan
makanye, I bought 2 pairs of leggings for her
dh lama nk beli, tp sbb she was born agak kecik kan
even her mittens and booties pon kept on falling of bile dipakaikan
bygkan betapa 'halus'nye my daughter ni

but now, dia dh berisi skit,
so baru la bole nk pakai yg cantik2 skit
hihihih
yg merana, opkos la poket si mamanye kan
I ni dh la x bole menahan tgk bende2 comel utk girls ni
asik la dok hit 'Add to cart'....bahahhaha



p/s: for the first time, I typed this entry while bf nurin. selalunye hanya bole scroll and browse je...kali ni, berjaya mengarang....yeay!

Wednesday, November 9, 2011

Memoirs of Welcoming Our Little Princess - Part I

1st Oct 2011
we were at kempas. i decided to tag along when hubs went for a jog at Setia Tropika. Infact, I'm the one who suggested to go for a walk coz I felt extremely bored, staying in the whole day. Plus kata orang, kalau nk mudah/cepat bersalin, banyakkan berjalan...so I did. Mlm tu rasa lain macam skit kt bhgn bwh..tp xdela sakit sgt ke ape....come to think about it, maybe masa tu our little one dh menganjak ke bawah...tu yg rasa x selesa je kt bwh....

2nd Oct 2011
we went back to our place that morning....ade jugak ajak hubs jln2 kt JJ, tp x dilayan...hohoho...smpai umah, kemas serba sikit, settlekan laundry, then kami 'bersama'....masa mandi tu, I hisap air di hujung rambut...beria kan I amalkan tips2 nk bersalin cepat? masa tu takdela mengharap sgt menjadi ke ape...tawakal je kpd Allah...above all, I selalu berdoa, kalau anak kami dh cukup sifat, sihat dan kuat menghadapi dunia luar, dengan izin Allah, lahirlah....

ptg tu, Hubs went out for futsal...I dok sorang kt umah, tetibe rasa nk memasak...mind you, towards the end of my pregnancy, I malas gile nk masak...not that I mabuk ke ape, tp mmg MALAS. tp sgt cepat lapar...hohoho...btw, dlm tgh sarat tu, I berjaya sediakan cekodok and mihun s'pore/putih....lepas maghrib, we had dinner together in front of tv....masa tu dlm kol 8...as we had dinner, we watched Masterchef US.

Tetibe, dlm tgh tgk the judges tasting the contestant's dishes, *Plop*....felt mcm a bit basah down there. without moving an inch, i terus seluk and calit skit with my fingers. yeah. Im THAT curious! as expected, its something mcm air, tp agak pekat, tp tak pekat sgt. ape aku merapik ni. ahhhh..u know what i mean kn...and masa tu jugak baru i faham, kenapa we, expecting mommies akan confuse air ketuban dgn air tuuuutttt...hohoho..again, u know what i mean. siap tanye hubs lagi, ni air ape...dia lagi laaaa tak tau kan...tp sbb excited nk jd abah, konpiden je kata tu air ketuban...

and yeah, i pon agak yakin tu air ketuban, tp, tak berapa yakin, coz mcm sikit sgt...sbb i always thought bile air ketuban pecah, dia akan mcm bursting gitu...ala....mcm dlm drama2 tu....tp ni sikit....so what i did, i wear nothing! eh bukan...masih pakai baju, tp seluar and panties, i bukak....so i walked around the house, dgn berbaju shj...hoho...so as i ke hulu ke hilir dlm rumah, feeling nervous and tak tentu arah, i dpt rasa ade air mengalir kt peha...agak warm gitu....masih x konpiden...rase tak selesa dia mengalir gitu, and takut kotorkan lantai umah, i stayed put in the toilet, and gave  my mom a call, and clarify, air ketuban tu mcm mane...she did described how it looked like...tp bile i cerita how i experienced it, dia tak bole nk kompemkan, coz she never went thru it b4...she had all 3 of us via c-sect...so next, call jane, hubs' friend...cerita kat dia, and yeap, the way we described it, it is air ketuban.

tp i masih tak puas hati. sbb takde 'show' kan...tetibe terpikir nk pakai pad...so pakai seluar, and i wore a pad....sambil2 tu, i gosok baju keje hubs utk esoknye (ntah kenapa, i pon tak tau...) and packing2 brg yg last minute tu..few minutes later, i checked my pad, a bit basah, and ade lendiran brownish gitu. ok. I'm in 1st stage labour. tapi......masih tak tau nk terus ke hospital ke tak. sbb i don't want to stay at the hospital too long, or worst, kene hantar balik, sbb belum time.

so I gave my uncle, our Gynae, a call...as expected, dia suruh ke hospital immediately...kebetulan masa tu pon dia mmg ade kt hospital sbb ade case...so we decided to go and serah diri laaa...

but before we went to HSI, we made a quick pit stop at MIL's...to drop off my confinement period bag....and some of our baby's stuff...unfortunately, mak wasn't around...ntah mana dia gi masa tu...by then it was 10.15pm....sbb hubs igt nk mintak mak ikut sekali...so mmg takde rezeki....

otw to the hospital, kakak called....she was excited that I'm in labour..kebetulan dia baru pas dinner kt kg melayu dgn her fiance...so nk dtg hospital jumpe i....i kata ok je...mmg sampai je kt area ER tu, I saw them....dia pelik I siap sengih, gelak2 lagi....dia igt I akan mengerang kesakitan ke ape...tp mmg masa tu tak sakit ape pon...rilek je lg......dh la i pon selambe je pakai seluar masa tu...lupe lak yg bile dh in labour, I should wear kain...hohohoh....

fuuhhh...panjangnye........citer kt hospital, next entry la eh.....
tralallalalalal

Wednesday, November 2, 2011

10 nonsense facts.

  1. masih dlm proses menyesuaikan diri dan menguruskan masa semenjak menjadi ibu
  2. masih dlm proses memupuk sifat kesabaran yg tinggi dlm diri
  3. migraine adalah semakin menjadi2 sejak kebelakangan ini. but surprisingly, sakit itu masih mampu ditanggung setiap kali nurin di pangkuan
  4. sesekali, perasaan 'terkurung' amat bermaharajalela dlm diri. rasa mcm terlalu terperap within the 4 walls. mahu keluar. mahu bercuti.
  5. sesekali, perasaan 'ini tidak adil' juga menguasai minda. hanya krn bdn sudah terlalu letih, ttp melihatkan org lain mampu buat ape yg mereka suka dan terus bergembira, sedangkan saya, menahan shj.
  6. breastfeed itu sakit. tak tahu kenapa, tp ia menyakitkan buat saya. jadi, saya akan menggigil tiap kali nurin demand. tp tahan je lah.....
  7. bile org kata itu ini, atau beri komen yg negatif ttg anak saya, saya berbulu. tak suka lah. go talk to others. not me. the mother.
  8. sudah 31 hari. rasa mcm bukan dlm pantang lg. hanya pantang bende sejuk je...yg lain, cam takde pape pon. pakai stokin pon bile rasa nk pakai je. hoh.dasar!
  9. bile dh bertiga, rindu saat berdua. rindu saat perhatian yg tidak berbelah bahagi itu. rindukan belaian manja. ops!
  10. bile anak berjaga dan merengek dan saya sudah terlalu letih utk melayan, dok popok dia suruh tidur...bile tgh tidur, lagi dgn muka yg comel, rasa mahu dibangunkan...rindu!

Our E-Invite by WeddingKami