Wednesday, June 29, 2011

saya sayang suami saya

4s!
siapa yg tak syg suami kan????
tapi semenjak ptg tadi, saya sayang suami saya extra 300%

mana taknyaaaa
balik keje, bukak2 pintu,
umah wangiiii semerbakkkk
haruman courtney's bouquet dari kedai 5 ringgit menggamit deria hiduku
detik hati - rajinnya suamiku burn oil petang2 ni


jalan ke depan sikit, tgk karpet sgt bersih!
tidak seperti pagi tadi masa kali terakhir aku tinggalkan rumah
di mana serpihan biskut kering cap ping pong bertaburan sana sini
sah dia telah vacuum satu umah


aku pandang jauh ke balkoni,
terlihat baju siap disidai kemas
baju di ampaian yg aku tinggalkan semalaman semalam, siap dilipat dan disimpan dgn elok
oh oh oh...
seperti tidak percayaaaa!!!!!

terus aku merluru ke arah suami
dan berikan ciuman yg paling hangat!
tetttttttttt
tanda terima kasih
sungguh....aku terharuuuuuuu

aku berjalan ke arah dapur,
barang di kabinet tersusun rapi
air botol di dlm peti sejuk terisi penuh
1 botol air sirap, 1 lagi air masak
sinki, bersih-sebersihnyaaa...tong sampah juga terletak rapi

seperti biasa, sebaik pulang,
aku akan mandi
masuk kamar kami, katil, bantal dan selimut tersusun elok
masuk bilik air,
juga telah disental dia...
oh bertuahnya badan dikurniakan suami sebaik ini

terima kasih sayang!!!
kejutan sekali sekala sebegini, amat membahagiakan
terus mood jadi jiwang
tak pernah2 mengarang dlm bm sepenuhnya.....
kali ni, terkecuali.....

suami,


saya sayang kamu!
sungguh!


p/s: suami bercuti hari ini kerana kilangnya shutdown.


Wednesday, June 15, 2011

First Kick!

oh...
at first, t thought it was just gas or im just hungry
u know....rase mcm dlm perut ni ade gelombang2 gitu
i joked to my hubs saying that 'baby kentut'!
that was around 18 weeks

i did know, that at some point of time, its not gas or whatsoever
it's our baby!

as weeks passes by, the 'kicks' became more obvious
kekadang tu mcm tergelak sesorg kt ofis
gelliiiiiiiiiiii.....

and over time, I've started to learn its pattern
our little one is very active around 1.30 - 4 pm and 10pm onwards
time i nk tido tu laaaaa dia dok ber'shuffle'
so cute

so based on those, I couldnt really tell when did i feel my little one's first kick
but hubs sure remembers his first experience to feel his baby's kick!
it was a day after our 6th months anniversary! 12 June 2011

baby was 21w1d
masa tu tgh tgk final AF.....
baby suka dgr lagu kot
tu yg the kick was agak kuat
tapi takde laaa smpai bole nmpak gelombang kt perut ke ape kan
belom tahap tu lagi
dh la i nye perut ni mmg jenis yg tebal...hiks!

so bile i rasa tu, cepat2 i bitau hubs, n he gently press my tummy to get his fair share of his baby's kick
and he got it!!!!
twice in fact
mcm tap tap gitu
he was stunned!!! loves to see his expression at that time
priceless!!!

oh oh....tadi dear hubs brought me to kedai Anakku
nk ambil hati katanya....
owwwwww.....so sweet la syg....
tp tak beli pape pon
just tgk2, belek2, survey harga
n now, he's off for futsal

oh i miss my baby
i did give a detailed scan a thought
but im not sure whether hubs is fine with this idea
but reading from others experiences, i'm eager to have one
if ever anything that i need to 'find out' about our baby, i feel that i should know earlier
so that we, can be prepared
not that i ever asked for it, but we had to be prepared
ape pon, semua ni rezeki Allah...


syg, mama harap syg baik2 je kt dlm perut mama k
mama cuba buat yg terbaik utk baby
walau ape pon yg terjadi, please do know
that mama n abah loves you so much
we had been loving you since the day we found out that you're in me
be safe, be good, be loved!
xoxo!

Friday, June 10, 2011

6 Months!!!

Hari ni rasa macam nk update

hey hey
esok genap 6 bulan kami diakadkan (and our little one turns 21 weeks/5m1w)
tp takde satu pon cerita majlis kami yg I share kt sini
setiap kali nk wat review, rasa malas
ala...majlis kami pon biasa2 jee
nothing much to talk about
tapi cukup meriah utk meraikan kami
takpela...satu hari nnt, agak2 rajin, I’ll post about it k

6 months along in this courtship,
Seperti pasangan lain, we had our ups and downs
Marriage life ni mmg sgt mencabar
Bukan setiap saat kita akan gembira/tertawa
Ade masa mmg happy…teramat happy
Lagi bila fikir yg orang yg kita dok gurau senda siang mlm, yg buat kita tertawa tu ialah suami
Suami….sebut perkataan tu pon cam meremang je rase
Of course, ade jugak masa2 bila emosi terganggu, jiwa tercalar, kes2 merajuk
Itu biasa la kan…adat berumah tangga
Tapi bila dh kawin ni, nk gaduh lama2 pon tak boleh...
Sebelom tidur, mesti nk berbaik
Orang tu jugak laah yg dicari buat bantal pelok mlm kang 

On another note, Tanggungjawab yg dipikul semenjak the moment kita diijabkabul tu, sgtlah byk
Kalau dulu, nk buat ape2, buat jeeee…tak payah pikir2 pasal org lain
But now, once you’re someone’s wife, suami adalah yg yang terpenting
Nk beli pape, kene pikir, suami suka tak eh?
Nk gi mana, mesti minta izin suami
Nk buat sesuatu, kene pikir maruah suami
Ape pon, suami jugak dlm fikiran

Tak kira lah penat mana masa bekerja, bila balik, mesti dok piker, nk masak ape utk suami mlm ni
To those yg tak tahu memasak, to me, tu semua alasan
Semua orang tahu memasak…infact, lelaki pon tahu memasak
Tapi MALAS jeeee…. (mcm my hubs….heeee)
Girls…..it doesn’t take a rocket scientist to be able to cook
Tapi it takes a lot of experience to be a good cook
Nampak tak beza kt situ….tahu masak VS pandai masak
Cari je lah resepi kt google tu
My fav spot utk cari resepi is at Myresipi.com
Cube je laaa mana2 yg agak menarik dan berkenan di hati

Percayalah, kebanyakan suami (especially yg baru kawin) tak kesah pon ape yg isteri nya masak
Yg penting, dia dpt rase sendiri masakan home cook isterinya
Tak kesah lah kalau hanya nasi berlaukkan telur goreng dan kicap
Itu dh sgt sedap berbanding hari2 dok mkn kt kedai mamak

And so far, Alhamdulillah, I’m able to cook for my husband
And yg paling buat makin bersemangat, bila dia memuji (kalau sedap) or even blurted a simple ‘thank you’ for the dish
I mengaku, not everyday I dapat masak, lagi2 dgn keadaan yg berbadan dua ni
But I did try to every other day….
at least seminggu tu ade la air tangan I yg mengenyangkan my hubs…

Speaking of berbadan dua ni, kami teramat bersyukur Ya Allah di atas kurniaanNYA ni
I have a confession…. I did plan to plan (faham tak?)
I pernah tell myself to be ‘kosong’ for at least sebulan
I never mentioned this to my hubs (sorry syg)
Cause he will never agree on this..he loves kids too much…
so do I…but I have some valid reason for feeling so
Therefore, no formal protection or prevention procedure that we follow/used

Bukan I nak menidakkan rezeki Allah
Tapi, bile I fikirkan yg masa awal2 kahwin tu, kami belom dpt betul2 settle down, I jadi risau
Sebulan kami masih tinggal di rumah in law
Hubs already start rented our current apartment, a week before our wedding
Tapi keadaan rumah yg belom lengkap isinya
And financial constrain yg melengahkan kami utk ‘mengisi’ rumah, buat kami makin lambat settle down
So I fikir, if I ever get pregnant too early, nnt mcm mana nk pindah kan?
Nk kemas2 rumah and so on
Sure renyah gile and worst if I mabuk teruk
Kesian pulak hubs kene buat semua sorg2 kan

Alhamdulillah, Allah knows best
I merancang, and Allah menentukan
Niat I dimakbulkan Allah

Tak dinafikan, masa kali kedua ‘my bestfriend’ dtg sejak kahwin on 15 Jan
which happened to be on a day after hubs birthday
masa tu I fikir, kalau I betol pregnant, dpt la I bagi rezeki Allah ni as the best ever birthday gift to hubs kan…of course tu hanya khayalan…. ‘___’
so bila mmg miss P dtg, I risau...I started to doubt myself
Mule terpikir, will I be able to conceive ever? Is there anything wrong with me?
Tp masa tu baru sebulan lebih kawin kot…
Tp gelabah mcm ape jeeee

Kiranya betol2 genap sebulan, I mmg ’kosong’
Cos approximately a month ++ later, bila kami dh hamper sebulan settle down di rumah kami, I disahkan 5 weeks pregnant
Syukur sgt2 masa tu
It was such a perfect timing 

Tapi tu lah, orang baru kawin ni kan
Financially belom berapa stable
Mana nk beli brg umah
Mana nk uruskan hidup
Rase mcm baru semalam ikat perut utk simpan duit nk kawin
Ni dh kene save up utk the little one pulak
Takpe lah, Allah pon dh janji, setiap anak yg lahir, ade rezekinya nnt.. InsyaAllah

Tapi kannnn….dulu, sebelum kawin, sebelum betol2 berniat nk kawin,
I selalu ade mslh duit ni
I mean, i dok laa risau, mana laaa aku nk cekau duit nk buat kawin ni
Mana laaaa nk dpt duit utk hidup after kawin lagi
Byk betol nk pakai duit
Mama siap ckp I ni mcm paranoid..mcm org gila duit… ‘___’

Tapi Alhamdulillah, bila niat kita tu baik, Allah permudahkan
Smpai sekarang, I mcm tak percaya, we managed to get through it
Ye laaa..kami berdua bukan dr keluarga berada
Keje pon biasa2 je….
Nk kata hidup mewah tu, mmg jauh sekali
Tapi belom pernah lah sesak sampai tak makan ke ape kan...syukur

Oh…dh byk melalut
All im saying here,
Im blessed with my life
With this marriage
With a lovely-sometimes annoying-patient-kind-sometimes ignorant-caring life partner

Syg…I know I may not be a perfect wife,
but thank you for accepting me, correcting me, layan kerenah farah yg kadang2 tah pape tu, and most importantly for loving me….
I loff you mucuk! ;p
Happy 6 months!


p/s: I’m not sure if he remember about the 6 months thing…let’s see……
p/p/s: he’s down with fever + flu + cough + asthma for 2 days now…get well soon dear….

Friday, June 3, 2011

Still here

dan bagai di pam-pam
huh


20 weeks along now
the little one is half baked, so they say


byk nk cerita
byk yg berlaku for the past few weeks
what with the braxton hicks,
the UTI or commonly known as 'kencing kotor'
and the best part, pasal our little one
we've got to know the gender masa week 17 dulu!!!
hihihi
tapi taknak la kecoh...
nnt kang keluar lain, udaaahhhh....
kami tak kesah...yg penting, baby sihat!
k sayang???!!!

tap tu la... tiap kali ade access  to the web world, malas gile nk login blogger
dok bace blog momsies je
suke baca experiences org lain
what they bought and so on
nk citer hal sendiri, bapak malas..

eh eh
20 weeks, means dh 5 months kan???
humakaih...cepatnye masa berlalu
and so far doc kata, still stick to the initial due date
which is 22nd Oct 2011
baby's progress is sejajar dgn the estimation day
so ok laaaa


tapi, deep down inside, i do hope i could deliver at least 1 or 2 weeks earlier
sebab???
tak nak la terlalu 'lemau' on my sister's big day!

muahahahaha
I never mention kan?
my kakak is getting married a week after my due date!!!!
29 October 2011

on my solemnization day last 11 dec 2010, she got engaged
InsyaAllah, if everything goes well,
my family planned to have the first cucu's aqiqah on her solemnization day pulak
ironic isn't it??
we both love to 'menyibuk' on each other's BIG day!
hihihihi
but none of us mind that though

thats y la i hope our little one kuar slightly earlier
so that i takde laaa 'lembik' sgt ke ape time org tgh sibuk2 kan
tapi if baby deceide to pop on time, mama don't mind sayang...
as long as you're ok...

btw, Im now at Kempas
I cuti hari ni, replacement Public Holiday for Agong's day
but dear hubs is working
mlm ni tunggu dia pick me up
and will be heading tu felda Tenggaroh (tak silap)
for his cousin's wedding this wiken

oh tak sabar nk mkn nasi minyak!!!
i loveeeee nasi org kawin
tp i uke mkn nasi gitu jeee
hihihih
apaape je la ibu mengandung ni kan??
k laaaa
till then,

p/s: igt nk upload latest gambar...tapi tak jumpe cable...len kali lah k tayang ke'penguin'an tuan blog..... '___'


Our E-Invite by WeddingKami